Mégis jut hely a terhes újságírónőnek az új-zélandi karanténhotelben, még szülés előtt visszautazhat Afganisztánból

2022. február 1. – 13:22

Mégis jut hely a terhes újságírónőnek az új-zélandi karanténhotelben, még szülés előtt visszautazhat Afganisztánból
Fotó: Charlotte Bellis / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég írtunk az Al Jazeera afganisztáni tudósítójaként dolgozó, várandós új-zélandi újságírónőről, Charlotte Bellisről, aki nyílt levélben írta meg, hogy kénytelen volt visszatérni Afganisztánba, ugyanis a szigorú új-zélandi járványszabályok miatt nem jutott neki hely a karanténhotelekben, mivel arra több ezren várnak. Noha a levelet múlt hét végén publikálta, a helyzetére máris lett megoldás, a kormányzat ugyanis helyet ajánlott neki az egyik karanténhotelben – írja a Guardian. A terhes újságírónő májusban szül majd, Új-Zélandra pedig március elején utazik.

A Sky News szerint a kormányzat tagadta, hogy azért kapott ilyen gyorsan helyet, mert ügyéről a nemzetközi sajtó is beszámolt. A miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson szerint a gyors intézkedés inkább csak azt mutatja, hogy a megfelelő szervek napi rutinnal, jól kezelik az ilyen nehéz, sürgősségi helyzeteket is.

Charlotte Bellis korábban az Al Jazeera afganisztáni tudósítója volt, és többek között az amerikai csapatok kivonulásáról és a tálibok augusztusi hatalomátvételéről is tudósított. Bellis lánya Afganisztánban fogant meg, és májusra várják, megfoganását pedig csodának tartja, mert korábban az orvosok azt mondták, nem lehet gyereke. Novemberben fel is mondott, és Belgiumba utaztak az odavalósi párjával, a New York Timesnak is dolgozó fotós Jim Huylebroekkel. Ott azonban nem maradhattak sokáig, mivel Bellis nem belga állampolgár. Egyetlen helyre volt a lakhatást is lehetővé tevő vízumuk: Afganisztánba. Ezért kapcsolatba lépett tálib kontaktjaival, akik azt mondták, ha visszatér az országba, minden rendben lesz, annak ellenére, hogy nem házas. „Csak mondd azt, hogy házas vagy, és ha a helyzet eszkalálódik, hívj minket. Ne aggódj” – nyugtatták.

„Amikor a tálibok ajánlanak neked – egy terhes, nem házas nőnek – menedéket, tudhatod, hogy valami nem stimmel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!