Még mindig nem kaptak kompenzációt az ingyenes internetért a kisebb szolgáltatók

2022. január 11. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam egy év elteltével sem kompenzálta még azokat az internetszolgáltatókat, akiktől 2020 őszén azt kérték, hogy tegyék ingyenessé az internethozzáférést a diákok számára – írja az atv.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök maga jelentette be, hogy a digitális oktatásra átállni kényszerülő diákok ingyenesen használhatják az internetet. Ezt a kedvezményt később meghosszabbították, majd bővítették a jogosultak körét is. A kisebb szolgáltatóknak kompenzációt ígért a kormány. „Akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet. Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják” – mondta Orbán 2020 novemberében.

A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig szólt a rendelet. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2021 tavaszán azt közölte, hogy zajlik a kompenzáció konstrukciójának kidolgozása. Áprilisban aztán az ITM felügyelete alatt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tett közzé felhívást, hogy a kisebb szolgáltatók egyedi támogatási kérelmet nyújthatnak be, és pályázhatnak a kompenzációra.

Az egyik pályázó a kecskeméti Deltanet volt. Gyurász Zoltán, a cég ügyvezetője az ATV Híradójának azt mondta, beadták a szükséges dokumentumokat, azonban válaszra sem méltatták őket. Decemberre kiderült számukra, hogy nem kapnak kompenzációt. „Nekünk nagyságrendileg 15 millió forint kiesést okozott, ami persze egy multi szolgáltatónál nem nagy összeg, de nekünk abból az összegből ment el, amiből a hálózati fejlesztéseket kellett volna csinálnunk” – mondta.

Az ITM korábban azt írta, hogy „a járvány mindenkitől rendkívüli erőfeszítést igényel, így kompenzációra a közös felelősségvállalás jegyében nem kerül sor”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!