Márciusban az általános iskolások is ingyen internetezhetnek otthon

2021. március 06. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban az általános iskolások és tanáraik is igényelhetnek ingyenes internetet a szolgáltatójuknál – derült ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyből.

Amikor novemberben, a járvány második hullámában, ismét digitális oktatásra álltak át a középiskolák, a kormány ingyenessé tette a diákok és pedagógusok számára a vezetékes internetet harminc napra, majd a harminc napos kedvezményt hónapról hónapra meghosszabbította.

Hétfőtől az általános iskolákban is tantermen tantermen kívüli, digitális munkarendre állnak át, a kormány ezért kiterjesztette a jogosultak körét. A rendelet szerint a kedvezményt

  • az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy az előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője, illetve
  • az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató veheti igénybe.

A kedvezmény harminc napra szól, egy jogosult csak egy helyen veheti igénybe, és a szolgáltatónál lehet igényelni.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese február közepén azt mondta, „mintegy százezer család igényelte eddig az ingyenes internetet, így a magyar emberek közel egymilliárd forintot takarítottak meg a koronavírus-járvány idején”.

Arról már novemberben is írtunk, hogy ezt a kedvezményt épp a leginkább rászoruló családok nem tudják igénybe venni, mert sok helyen nincs kiépítve a vezetékes internet, a mobilinternetről pedig továbbra sincs szó a rendeletben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass