A digitális oktatás miatt ingyen internetet kapnak a középiskolai tanulók és tanárok

2020. november 14. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók.

Orbán Viktor szombaton, a Facebookon megosztott videójában beszélt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésről. A kormányrendelet szó szerint azt mondja, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel, írja az MTI.

„Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet. Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják”

– mondta Orbán, és a fiatalokat egyúttal arra kérte, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Szombaton már meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben, és egy részlet kivételével holnap, azaz vasárnap hatályba is lép. A szabályok szerint az internet-hozzáférés 30 napra ingyenes a

„a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelettel összhangban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel” a meghatározott jogosultak által – ide tartoznak a középfokú iskolákkal jogviszonyban álló tanárok és a diákok. A kedvezményt már a decemberben kibocsátott számlán jóvá kell írni. Az ingyenes szolgáltatás iránti igényt a szolgáltató felé, lehetőleg, elektronikus úton jelezni kell.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya a Telexet arról tájékoztatta, hogy a szolgáltató továbbra is a kormánnyal szorosan együttműködve alakítja ki az oktatást, a lakosságot és a vállalkozásokat támogató lépéseit a koronavírus második hulláma alatt. Wnnek részeként adathasználat nélkül teszik elérhetővé a legfontosabb oktatási oldalakat, hogy a digitális oktatásra átállt diákokat és tanárokat ezzel is segítsék. A jóváírás menetéről a honlapjukon tesznek majd közzé információkat.

A Magyar Telekomtól megtudtuk, hogy az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a Telekom honlapján, a Flip ügyfelek a Flip honlapján jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához Telekom ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító ún. oktatási azonosítóra lesz szükség. A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfeleink is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5% ÁFA-tartalommal bíró internetszolgáltatás eleve külön tételként jelenik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!