Megint száz fölött a napi halálos áldozatok száma: 101-en haltak meg, 6524 új fertőzöttet találtak

2022. január 7. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új halálos áldozatok száma: 101 (az előző napi adatokhoz képest +21)
  • Új fertőzöttek száma: 6524 (az előző napi adatokhoz képest +70)
  • Mintavételek száma: 28 955 (az előző napi adatokhoz képest +1975)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 3070 (az előző napi adatokhoz képest -31)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 291 (az előző napi adatokhoz képest -16)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 278 355 (az előző napi adatokhoz képest +5637)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 006 178 (az előző napi adatokhoz képest +9706)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 217 724 (az előző napi adatokhoz képest +18 773)

közölte a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal. Idén először emelkedett száz fölé a napi halálos áldozatok száma, utoljára december 29-én haltak meg ennél többen, 115-en a koronavírus okozta megbetegedés miatt.

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ez egyértelműen látszik az adatokból is, de ezt mondta a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és erről beszélt csütörtökön a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője is.

Merkely Béla azt mondta, hogy az omikron variáns nagyon fertőzőképes, „kihasználja a legkisebb rést is”. A rektor szerint félnivalójuk az oltatlanoknak van, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket. A beoltottaknál az orrfolyás, fej- és torokfájás, egy-két napos láz a legjellemzőbb tünet.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta, hogy jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Meglepte őket, hogy pár nappal a negyedik hullám vége után ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

A koronavírusos fertőzések egy részét már az omikron variáns okozza, amelynek gyors terjedését jól mutatja, hogy másfél-három nap alatt duplázódhat a fertőzöttek száma. Az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő számú klinikai tapasztalat – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

Nagy gondot okoz az iskolákban az oltatlan tanárok pótlása, ezért negyedéves, oltott, tanár szakos hallgatókat keresnek iskolákba óraadónak vagy részmunkaidőben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezt levelében nem cáfolta, de nem is erősítette meg az RTL Híradójának. Január 1-től nem dolgozhatnak az állami iskolákban azok a tanárok, akik nincsenek beoltva, összesen 780 pedagógus esett így ki, de az Emmi szerint mindenhol rendben el tudott kezdődni az oktatás a téli szünet után. Az érdekképviseleti szervezetek szerint viszont ennek az az ára, hogy a többi pedagógus erején felül dolgozik.

Többször is kerestük az Emmit és a Klebelsberg Központot is, hogy megtudjuk, van-e kimutatásuk arról, hogy hány iskolából pontosan hány tanár hiányzik. Miután az ország több pontjáról is kaptunk leveleket szülőktől és tanároktól is arról, hogy a saját bőrükön érzik a problémát, szerettük volna megtudni, hogy megyénként és településenként hány iskolában kell pótolni az oltatlan tanárok kiesését, de kérdéseinkre többszöri megkeresés után sem kaptunk választ.

Megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni. És ha már Anglia, a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becslése alapján nagyjából 1,3 millió brit szenved hosszú covidos tünetekkel. Ez a lakosság 2 százaléka. Angliában azt nevezik hosszú Covidnak, ha az ember a koronavírus-fertőzés után legalább 12 héttel még olyan tüneteket tapasztal, amiket máshogy nem lehet megmagyarázni.

Hollandiában december közepe óta tartanak a korlátozások az omikron variáns miatt, sokakban egyre csak nő a feszültség emiatt, így vannak, akik autót rombolnak, üvöltöznek, hogy levezessék a lezárások okozta feszültséget.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!