Van, aki kiüvölti magából a frusztrációt, mások FUCK COVID-feliratú autót zúznak a lezárások miatt Hollandiában

2022. január 6. – 18:54

Van, aki kiüvölti magából a frusztrációt, mások FUCK COVID-feliratú autót zúznak a lezárások miatt Hollandiában
Brian Krijger egy kalapáccsal teszi helyre az érzelmeit a koronavírussal kapcsolatban – Fotó: Piroschka van de Vouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Autót rombolnak, üvöltöznek, így próbálják levezetni a lezárások okozta feszültséget holland fiatalok, írja a Reuters. Hollandiát még december közepén zárták le az omikron variáns terjedése miatt, a korlátozásokat pedig leghamarabb január 14-én vizsgálná felül a kormány – a lockdown miatti frusztráltságra pedig már több vállalkozás is épült.

„FUCK COVID”

– fújta fel Steven és Brian Krijger egy Peugeot 106-osra még a bezúzás előtt. Az ikrek egy kalapáccsal és egy feszítővassal vezetik majd le a koronavírus miatti dühüket a „CarSmash” nevű projektben.

Steven és Brian Krijger a kezük alá került Peugeot 106-ossal – Fotó: Piroschka van de Vouw / Reuters
Steven és Brian Krijger a kezük alá került Peugeot 106-ossal – Fotó: Piroschka van de Vouw / Reuters

„Semmit nem tudunk csinálni ezekben a napokban. Nem tudunk dolgozni, mert egy bárt üzemeltetünk, amit be kellett zárnunk. Szóval arra gondoltunk, elengednénk némi frusztrációt, és összetörnénk egy kocsit”

– mondta Brian. Merlijn Vijfhuizen, aki az Amszterdam melletti autóbontót üzemelteti, azt mondja: „Abban a pillanatban, mielőtt az ügyfelek elkezdenék szétdíbolni az autót, arra kérjük őket, hogy csukják be a szemüket, érezzék a lábukat a padlón, érezzék át az erőt testük minden vénájában, érezzék a feszültséget, és próbálják meg minden erejükkel kimozogni azt az életükből.”

Pár mérfölddel délebbre, Hágában Julie Scott énektanár is valami hasonló feszültséglevezető terápiát kínál: ügyfelével, Rozemarijn Kardijkkal a tengerparton állnak egymással szemben, és Rozemarijn addig üvöltözhet Julie-val fel-le ugrálva, amíg levegővel bírja – vagy amíg nem fordulnak röhögőgörcsbe a feszültségoldó üvöltésben.

„Egyszerűen csak – vááá! Elengeded magad, és nem kell semmi másra gondolni, itt a széles tengerparton, a víz mellett. A hangod túlszárnyalja a tengert, de nem jut vissza hozzád. Ez egyfajta szabadság”

– mondta Rozemarijn, aki a titkárnői munkáját üvöltötte ki magából a „Screech at the Beach”-en.

Julie Scott és Rozemarijn Kardijk egy Hága melletti tengerparton – Fotó: Piroschka van de Vouw / Reuters
Julie Scott és Rozemarijn Kardijk egy Hága melletti tengerparton – Fotó: Piroschka van de Vouw / Reuters

Bár a december közepén lezárt Hollandiában karácsony körül már enyhült a járvány, az omikron variáns megjelenése miatt szerdán annyi új koronavírusos fertőzést regisztráltak, mint az elmúlt két évben egy nap alatt egyszer sem – közel 24,5 ezret a 17 milliós országban. Ennek ellenére január 10-étől már újranyitnak az általános iskolák és a gimnáziumok, január 14-én pedig újabb enyhítések jöhetnek. Hollandiában egyébként európai szinten az egyik legmagasabb, írja a Reuters: a felnőttek körében 86 százalékos a kétszer oltottak aránya, a lakosság 38 százaléka pedig már a harmadik oltást is megkapta.

Persze vannak, akik nem elégszenek meg a fenti módszerekkel, és az utcára viszik a haragjukat: január 2-án több ezren tüntettek Amszterdamban a lezárások miatt, a demonstrációkat rohamrendőrökkel oszlatták fel. Erről Szijjártó Péter külügyminiszternek sikerült egy tavaly márciusi fotóval megemlékeznie Facebook-oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!