Szijjártó egy tavaly márciusi fotót használt a hétvégi hollandiai rendőri túlkapásról szóló Facebook-posztjához

2022. január 6. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt vasárnap rohamrendőrök oszlatták fel a járványügyi korlátozások elleni tüntetést Amszterdamban. A beszámolók szerint mintegy kétezren tiltakoztak a Rijksmuseum előtti téren. Amikor a rendőrség felszólította a tömeget a tér elhagyására, néhány tüntető ellenszegült, és összecsaptak a rendőrökkel. A dulakodások után legalább 30 embert vettek őrizetbe, négy rendőr megsérült – írta a rendőrség közleménye.

A történtekre Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn, a Facebook-oldalán reagált. Azt írta:

„Nos, akkor a hétvége nyugat-európai termése: brutális, kutyás rendőrattak Hollandiában és fejbedobott gólszerző egy angol bajnokin. Várjuk tehát a nemzetközi liberális média, Vera Jourova, Didier Reynders és a többi hivatásos rettegő elemi erejű felháborodását…”

A Népszava vette észre, hogy a külügyminiszter egy olyan fotóval osztotta meg ezt a posztot, ami tavaly márciusban, egy hágai tüntetésen készült, és az látható rajta, hogy legalább két holland rendőr brutálisan lépett fel egy földön fekvő tüntetővel szemben. Csakhogy a hágai tüntetés után a hatóságok kivizsgálták a túlkapásokat, és két rendőrtiszt ellen is vádat emeltek.

Rendőri brutalitás egy hágai tüntetésen 2021. március 14-én – Fotó: JOHN THYS / AFP
Rendőri brutalitás egy hágai tüntetésen 2021. március 14-én – Fotó: JOHN THYS / AFP

A Népszava megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudják, Szijjártó Péter miért használta ezt a tavaly márciusban készült fotót a hétvégi eseményekről szóló bejegyzése mellett. Paczolay Máté, a minisztérium sajtófőnöke azt válaszolta: „közel sem illusztrációkról, hanem a hollandiai valóságról van szó. Szerinte a korábbi, hágai fotó azt bizonyítja, hogy a nyugat-európai országban »sokadjára és konzekvensen«️ lépnek fel brutálisan a tüntetőkkel szemben, amely ellen az uniós biztosok »sokadjára és konzekvensen«️ elfelejtenek szót emelni” – idézi a Népszava Paczolay válaszát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!