Oltott, tanár szakos hallgatókat keresnek az iskolákba, január elsejétől 780 pedagógus esett ki a munkából

2022. január 6. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedéves, oltott, tanár szakos hallgatókat keresnek iskolákba óraadónak vagy részmunkaidőben – ezt a pedagógus-szakszervezetek mondták az RTL Klub Híradójának. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tanárhiány pótlására keresik a diákokat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezt levelében nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

A pótlásra azért lehet szükség, mert január 1-től nem dolgozhatnak az állami iskolákban azok a tanárok, akik nincsenek beoltva. Összesen 780 pedagógus esett ki, de az Emmi szerint a szakszervezetek korábban tévedtek, mert mindenhol rendben el tudott kezdődni az oktatás a téli szünet után. Az érdekképviseleti szervezetek szerint viszont ennek az az ára, hogy a többi pedagógus erején felül dolgozik.

Még decemberben küldtek ki a tankerületi központok leveleket a tanár szakos diákoknak, melyekben állást ajánlanak nekik. A levelekben nem szerepel, hogy az oltás miatt kieső pedagógushiányt szeretnék pótolni a hallgatókkal. A Pécsi Tudományegyetem diákjai is kaptak ilyen levelet, ebben azt írják, hogy „pedagógusok helyettesítésére” keresik őket.

Az RTL Klub Híradója megkereste az Emmit is az ügyben, ők válaszukban azt közölték:

„A szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatók határozott időre és kizárólag gyakornokként bevonhatóak a feladatellátásba.”

Szerintük a tanároknak mindössze 1 százalékát kellett pótolni azért, mert nem oltatták be magukat, ez a sikeres oltási kampánynak köszönhető. A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete szerint még ugyanennyien kaphattak egyéni mentesítést a minisztériumtól, de ez nem a tanév végéig szól. Így szerintük a probléma még nem oldódott meg, csak romlani fog idővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!