83-an haltak meg, 2429 fertőzöttet találtak hétfőn

2022. január 4. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 2429 (a hétvégi napi átlaghoz képest +474)
  • Új halálos áldozatok száma: 83 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1)
  • Új mintavételek száma: 7845 (a hétvégi napi átlaghoz képest -3564)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 3335 (az előző napi adathoz képest +22)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 316 (az előző napi adathoz képest -2)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 268 108 (az előző napi adathoz képest +1625)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 986 342 (az előző napi adathoz képest +4328)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 184 580 (az előző napi adathoz képest +6352)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Miközben a tipizálással is foglalkozó egyik legnagyobb magánlabor, a Neumann Labs a Telex kérdésére hétfőn azt válaszolta, hogy eddig 283 omikronos esetet mutattak ki a laboratóriumukban, és az utolsó mérésben a pozitív esetek 78 százaléka volt omikronos, addig a kormányzati oldal kedden azt közölte, hogy laboratóriumuk szerint „az új fertőzések több mint 11%-áért az omikron mutáció a felelős”.

Magyarországon december 13-án jelent meg a koronavírus omikron variánsa, akkor két hazai mintában mutatta ki a Neumann Labs diagnosztikai laboratórium. Egy héttel később a Nemzeti Népegészségügyi Központ már arról számolt be, hogy tizenöt omikronos esetet azonosítottak a laborjukban.

Jelentős korlátozásokat a kormány nem vezetett be, ellenben ismét meghirdettek oltási napokat: januárban minden csütörtöktől szombatig időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben.

Az 5–11 év közötti korosztályt december 15-e óta oltják, ha a szülők kérik a vakcinát: a friss adatok szerint eddig a 12 év alatti gyerekek 7-8 százaléka kapott koronavírus elleni oltást – ez 48 ezer gyereket jelent. Mindeközben az év első hónapjában várhatóan újabb 150 ezer adag gyerekvakcina érkezik Magyarországra: január 4-én 48 ezer adag, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag jön, de még az előző sem fogyott el.

A Covid–19 elleni védőoltással kapcsolatban felmerülő szülői aggályokról és a válaszokról ebben a cikkünkben írtunk, dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pedig itt beszélt bővebben arról, hogy milyen előnyökkel jár a Covid–19 elleni védőoltás beadása a gyerekeknek.

Hétfőn már nem állhattak munkába azok a pedagógusok, akik nem oltatták be magukat, felmentést csak azok kaphattak, akiknek orvos igazolta, hogy nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást. Nekik Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adhat külön engedélyt. A kérelmeket vasárnap éjfélig lehetett benyújtani, de az egyelőre nem világos, mi a helyzet akkor, ha késik az elbírálás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél (PDSZ) többen is jelezték, hogy miniszteri engedélyt kértek a munkára. Az Emmi szerint az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem oltatta be magát.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!