A 12 év alatti gyerekek 7-8 százaléka kapott eddig koronavírus elleni oltást Magyarországon

2022. január 3. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január 3-ig 48 ezer 5 és 11 év közötti gyereket vittek a szülők koronavírus elleni védőoltásra Magyarországon, ami azt jelenti hogy az 5–11 éves korosztály nagyjából 7-8 százaléka kapott már oltást. A Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai alapján valamivel több mint 646 ezer 5 és 11 év közötti gyerek él Magyarországon.

„Ezen a héten újabb gyermekvakcina-szállítmány várható, amellyel folytatódhat a gyermekek oltása a kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál” – írta hétfőn a koronavírusról tájékoztató honlap. A Koronavírus Sajtóközponttól megkérdeztük, hogy pontosan mikor és hány adag gyerekvakcina érkezése várható, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés 13:30: Az év első hónapjában várhatóan újabb 150 ezer adag gyerekvakcina érkezik Magyarországra: január 4-én 48 ezer adag, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag – írta hétfőn a koronavirus.gov.hu oldal.

A koronavirus.gov.hu oldalon először december 8-án számoltak be arról, hogy megnyílik a regisztráció az 5–11 éves gyerekek oltásához. A Pfizer gyerekek számára fejlesztett vakcinájából december 13-án érkezett meg az első szállítmány Magyarországra, ez 138 ezer adag vakcinát tartalmazott, „aminek a fele, 69 ezer adag vakcina oltható el, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyerekvakcina-szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes” – írta december elején a tájékoztató honlap.

Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. december 28-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. december 28-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A gyerekek oltása egy nappal később, december 15-én indult el Magyarországon, egy ampullában tíz gyermek oltásához való vakcina van, ezért az oltást ennek megfelelően úgy kell megszervezni, hogy egy kinyitott ampullára tíz gyereket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak.

György István államtitkár, az Oltási Munkacsoport vezetője azt mondta, a gyermekek oltása 77 olyan olyan kórházban indult el, ahol gyermekgyógyászati ellátás is folyik, valamint a háziorvosoknál. A kórházakban időpontfoglalás és előzetes regisztráció is szükséges, mivel az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre. A vakcina folyamatosan, hetente érkezik majd.

Legutóbb december 31-én közölt információt a gyerekek oltásáról a koronavirus.gov.hu oldal, ekkor azt írták, hogy 46 ezer 5 és 11 év közötti gyereket vittek a szülők oltásra.

A Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatban felmerülő szülői aggályokra ebben a cikkünkben olvashatja a válaszokat. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Havasi Katalin ebben a cikkben írt arról bővebben, hogy milyen előnyökkel jár a Covid–19 elleni védőoltás beadása a gyerekeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!