Ötmillió beoltott gyerek után sem regisztráltak komolyabb mellékhatásokat a Pfizer vakcinájánál

2021. december 14. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikában november elején engedélyezték az 5-11 év közötti korosztály oltását a Pfizer vakcinájával. A járványügyi hivatal, a CDC adatai szerint az azóta eltelt másfél hónapban megközelítette az ötmilliót a beoltott gyerekek száma (egyelőre csak a vakcina első dózisával), de eddig nem regisztráltak komolyabb mellékhatást. A tinédzserek és fiatal felnőttek között nagyon ritka oltási reakcióként előforduló szívizomgyulladás sem jelentkezett egyetlen alkalommal sem.

A CDC egyik vezetője, Dr. Rochelle Walensky azt nyilatkozta az ABC tévének, hogy a való életbeli tapasztalatok megerősítik az eddig csak elméletben létező kijelentést, hogy a koronavírus elleni MRNS vakcina biztonságos a gyerekek számára. Ennek ellenére az amerikai szülők körében nagy az ellenállás a gyerekek oltásával szemben, a közvélemény-kutatások szerint csak a családok harmada tervezi beoltatni a gyerekeket. És még ennél is kevesebben adatták is be valóban az oltást, a 28 millió amerikai 5-11 év közötti gyereknek kevesebb mint az egyötöde.

Hasonlóan alacsony arányról számolt be a CDC a várandós nők között. Bár náluk is biztonságos a vakcina a tapasztalatok szerint, az amerikai adatok azt mutatják, hogy a terhes nők kevesebb mint 20%-a vállalta be az oltást, mióta az elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!