140-en haltak meg, 3586 új fertőzöttet találtak

2021. december 23. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 3586 (az előző napi adathoz képest +227)
  • Új halálos áldozatok száma: 140 (az előző napi adathoz képest +1)
  • Új mintavételek száma: 21 645 (az előző napi adathoz képest +6480)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 4827 (az előző napi adathoz képest -332)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 454 (az előző napi adathoz képest -10)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 245 773 (az előző napi adathoz képest +6363)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 957 571 (az előző napi adathoz képest +6080)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 136 000 (az előző napi adathoz képest +11 503)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Minden negyedik kimutatott új fertőzést az omikron variáns okozhatja Magyarországon is, ami így korábban elképzelhetetlen sebességgel futhat fel nálunk is – mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. Ez az a magánlabor, ahol hivatalosan az első hazai omikronos esetet rögzítették. Nyíri elmondása alapján az azóta eltelt másfél hét alatt még jobban elterjedhetett a mutáció. A Neumann Labsban levett és omikronra újravizsgált 93 mintából 20 volt egészen biztosan omikronos volt, és volt még néhány, ami nagy valószínűséggel az volt.

Újabb oltási akciónapok jönnek januárban: a terv szerint minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet majd menni oltásra a kórházi oltópontokra és járásközponti szakrendelőkbe.

És ha már oltás, Falus András immunológus szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülről érkező nyomás miatt engedélyezte idő előtt az orosz vakcinát. Falus szerint ennél sokkal nagyobb probléma volt a kínai Sinopharm-vakcinával. Azt mondta, az OGYÉI-nél maradt kollégái olyan dokumentumokat kaptak, amelyek nagyon szűkszavúak volt, és egy dologra utaltak: hatvan éven felülieken nem próbálták ki az oltóanyagot.

A WHO főigazgatója szerint nem lehet kilábalni a világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben tartott, idei utolsó sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 2022-nek a Covid–19-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie.

Közben az omikron variáns terjedése miatt szabadtéren is kötelező lesz a maszkviselés Spanyolországban, ahol rekormagasra szökött a fertőzöttek száma, kedden például egy nap alatt 50 ezer esetet észleltek, ennek a fele lehetett az omikron okozta fertőzés.

Szintén az omikron terjedése miatt Belgiumban bezárnak a mozik és a színházak, de a múzeumok és fitnesztermek nyitva tarthatnak.

A német egészségügyi miniszter szerint nem lehet elkerülni az ötödik járványhullámot, de lehet tenni azért, hogy ennek minél kevesebb áldozata legyen.

Egy új dél-afrikai kutatás szerint a koronavírus omikron variánsától megfertőződöttek mintegy 80 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba vagy betegednek meg súlyosan, mint a vírus más variánsát elkapók. Ugyanakkor a szerzők szerint ez részben a lakosság magas immunitásának köszönhető, vagyis annak, hogy Dél-Afrikában már sokan átestek a betegségen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!