139-en haltak meg, 3359 új fertőzöttet találtak

2021. december 22. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 3359 (az előző napi adathoz képest +1374)
  • Új halálos áldozatok száma: 139 (az előző napi adathoz képest +7)
  • Új mintavételek száma: 15 165 (az előző napi adathoz képest +7737)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 5159 (az előző napi adathoz képest -368)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 464 (az előző napi adathoz képest -37)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 239 410 (az előző napi adathoz képest +6835)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 951 491 (az előző napi adathoz képest +6142)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 124 497 (az előző napi adathoz képest 10 486)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Ahogyan az látható, leszálló ágban van a járvány negyedik hulláma, egyértelműen csökken a fertőzöttek és a halottak száma, de kemény küzdelem volt ez a delta variánssal. Soha ennyi fertőzött nem volt, viszont kevesebben kerültek kórházba, de a súlyos esetek számában alig van különbség. A halálozásban pedig most is nagyon rosszul állunk.

A járványkezeléssel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt kedden Orbán Viktor az idei utolsó, három és fél órás évzáró kormányinfón a budapesti Karmelitában. Arra a kérdésre, hogy miért lett rosszabb a járványhelyzet a legrosszabb forgatókönyveknél is a negyedik hullámban, a miniszterelnök azt válaszolta:

„Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent, amit lehetett.”

Azzal is szembesítették Orbánt, hogy a Kínából beszerzett lélegeztetőgépek sokszor használhatatlannak bizonyultak. A miniszterelnök a válsághelyzettel védekezett: „Nehéz visszaemlékezni a járvány elejére, akkor még alig tudtunk valamit a vírusról, csak annyit, hogy a legnehezebbre kell felkészülni.” Orbán azt is mondta, hogy a kormány folytatni fogja az oltásra épülő védekezést. Ennek megfelelően az ünnepek alatt az első, második és harmadik oltást is be lehet adatni a kórházi oltópontokon, a részletes nyitvatartás itt található.

A járvány leszálló ágát jelzi az is, hogy tovább csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján található adatok azt mutatják, hogy a mintavételi helyek egyik fele stagnáló, másik fele csökkenő tendenciát mutat, egy város (Székesfehérvár) esetében pedig enyhén emelkedő tendencia tapasztalható. Az NNK közlése szerint a vizsgált szennyvízminták közül 9 helyszín az „emelkedett”, míg 13 település a „mérsékelt” koncentrációtartományba esett.

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat – írja az RTL.hu a juttatásról szóló, hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján.

A világon elsőként Izrael vezeti be a koronavírus elleni negyedik oltást. A kormányfői bejelentés alapján a 60 év felettiek, a legyengített immunrendszerük miatt kevésbé védettek és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg először a Pfizer–BioNTech-vakcina negyedik adagját, legkorábban négy hónappal a harmadik oltás után.

Közben Spanyolországban rengeteg az új omikronos megbetegedés. 24 óra alatt 49 823 új fertőzést vettek nyilvántartásba. Az El País című újság szerint ez a legmagasabb napi növekedés a járvány egész ideje alatt. A dél-európai országban tavaly december végén oltási kampány indult. A 12 évesnél idősebb spanyolok mintegy 90 százaléka már két adag vakcinát kapott.

Az oltás után kilenc hónappal érvénytelen lesz az uniós Covid-igazolvány, februártól sokaknak harmadik oltás kell a külföldi utazáshoz, erről döntött az Európai Bizottság. A 270 napot a második oltástól számítják, a rendelkezés február 1-jén lép hatályba, vagyis azt követően csak a május utáni vakcinákkal, vagy harmadik oltással lehet utazni Európában.

A szabály alapvetően az egységesítésről szól, arról, hogy minden tagállamban ugyanannyi legyen az EU-s Covid-igazolás kötelező elfogadási időszaka. Ettől se lefelé, se felfelé nem lehet eltérni, amivel Brüsszelben azt akarják elérni, hogy maradjon meg az egységes, uniós szintű utazási szabályrendszer.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!