Csak annak a rendvédelmi dolgozónak jár a hathavi fegyverpénz, aki beoltatja magát

2021. december 21. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat – írja az RTL.hu a juttatásról szóló, hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján.

Még nyáron derült ki, hogy egyösszegben hathavi fizetésüket kapják meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, még a jövő évi országgyűlési választást megelőzően, fegyverpénz gyanánt. Ezt később maga Orbán Viktor jelentette be a parlamentben, a most világossá vált feltételekről azonban szó sem volt.

Az első ilyen kifizetés egyébként 2023-ban lett volna esedékes, de ezt előrehozták februárra azzal, hogy a juttatás az új belépőkre is vonatkozik, azonban nekik vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot, ha ugyanis a munkaviszonyuk előbb megszűnik, akkor a teljes hathavi juttatást vissza kell fizetniük. Ha azonban azonnali lemondással vagy fizikai alkalmatlanság miatt távozik valaki, akkor időarányosan kell visszafizetni a fegyverpénzt. Ezekről a juttatásokról egyébként még 2019-ben döntött a kormány.

A most megjelent rendelet alapján a fegyverpénznek nincs felső határa, így

az egymillió forint feletti fizetéssel rendelkező felső vezetők is ugyanúgy megkapják majd a hat hónapnyi bért, mint a nagyjából 200-230 ezer forintért dolgozó kezdő rendőrök.

A régebbi dolgozóknak csak egy esetben kell visszafizetési kötelezettségtől tartaniuk: ha nem oltatják be magukat január 31-ig. Nem jár azonban pénz azoknak a rendőröknek, akik nem a hivatásos állomány tagjai (a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok, egyéb munkavállalók), iskolaőröknek, olyan rendőröknek, akik nyugdíjból visszamentek dolgozni, a szenior állomány tagjainak, próbaidőn lévőknek, felmentési-, lemondási időt töltőknek.

„Előfordulhat, hogy két dolgozó ugyanabban az irodában végzi a munkáját, de az egyik kap pénzt, míg a másik nem”

– mondta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője, aki szerint a végső szabályozás több pontja is elfogadhatatlan, hiszen mintegy 15 ezer rendvédelmi munkavállaló teljesen kimarad a pénzosztásból.

Az ügyféllel is érintkező rendvédelmi dolgozóknak december 15-ig kellett beadatniuk az oltást, aki ennek nem tett eleget, azt fizetés nélküli szabadságra küldték. A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén az rtl.hu információi szerint az hangzott el, hogy lényegében minden érintett felvette a vakcinát, így senkit sem kellett fizetés nélkülire küldeni. Január 31-ig viszont a teljes állománynak be kell adatnia az oltást, a retorziók részletei azonban nem ismertek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!