Orbán: Február közepéig visszafizetjük a gyereket nevelő szülőknek az idén befizetett szja-t

2021. szeptember 20. – 14:08

frissítve

Orbán: Február közepéig visszafizetjük a gyereket nevelő szülőknek az idén befizetett szja-t
Orbán Viktor érkezik a Parlament ülésére 2021. szeptember 20-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A járványnak lesz negyedik hulláma Magyarországon, de felkészültünk rá: van elég vakcina és kórházi kapacitás. Erről beszélt Orbán Viktor a parlamentben az őszi ülésszak kezdetén, melyről percről percre itt tudósítottunk.

A korlátozásokkal és a maszkhasználattal nem lehet legyőzni vagy megfékezni a vírust, csak az oltás a megoldás – tette hozzá. Ha elég ember be lesz oltva, akkor maradhatunk a normális, jól megszokott életnél, ezért a miniszterelnök a jövőben is az oltásalapú védekezést javasolja.

Magyarországon jelenleg 7,9 millió adag vakcina áll rendelkezésre, és év végéig további 8,9 millió vakcina érkezik még, így Orbán szerint bárkit be tudnak oltani.

„A kormány javasolja a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend meghosszabbítását az év végéig”

– jelentette be. Erre azért van szükség, hogy fenntartsák az ország cselekvőképességét.

Alkotmányos védelem a családtámogatásoknak

„Repülőrajtot vett a gazdaság” – tért át a második központi témára. Arról beszélt, a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés.

Orbán szerint a kormány képes lesz 5,5 százalék fölé növelni a gazdasági növekedést. Azt is mondta, teljesítették azt a vállalást, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyi a járvány alatt megszűnt. Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt.

„Még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon a rendszerváltás óta”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Négy százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta, innen szerinte már csak egy lépés a teljes foglalkoztatottság, de további gazdasági döntésekről is beszélt.

  • Meghosszabbították a hitelmoratóriumot nyugdíjasoknak, a gyereket nevelőknek, a munkanélkülieknek, a közfoglalkoztatottaknak, továbbá azok, akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent.
  • 2022. február 15-éig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. A visszatérítés felső hatása a 2021-es átlagbér lesz.
  • Adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza, a katások pedig az átalányadó egynegyedét. 1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.
  • A nyugdíjasok újabb prémiumot kapnak, amelynek összege szakértők szerint meg fogja haladni az 50 ezer forintot. Fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amit Gyurcsány és Bajnai vett el – tette hozzá Orbán, jövő februárban ebből kétheti nyugdíjat fizetnek ki.
  • 2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek ki a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.
  • Szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • Ezenfelül tárgyalások folynak a munkaadókkal, munkavállalókkal, hogy a minimálbér összegét 200 ezer forintra emeljék.

Orbán bejelentette, hogy a kormány alkotmányos védelmet akar adni a családtámogatásnak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az afgán helyzet újabb migrációs hullámot indít el

Orbán az amerikai kormányt okolja amiatt, hogy felelőtlenül vonták ki a csapatokat Afganisztánból. Magyarország szövetségesként teljesítette a kérést, és sikeresen kimentették az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárokat, valamint a katonákat segítő afganisztáni szövetségeseket és családjaikat.

A veszély azonban nem múlt el, folytatta Orbán, az afgán válság ugyanis újabb menekülthullámot indíthat el Európa felé. Orbán elmondása szerint továbbra is az a kormány álláspontja, hogy az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, és nem szabad beengedni Európába.

Arról is beszélt, hogy déli határnál ismét komoly nyomás nehezedik az országra. Egy év alatt háromszorosára nőtt az embercsempészek és határsértők száma.

Brüsszel megtámadta Magyarországot

Eközben Brüsszelből rendre hátba támadják Magyarországot – fogalmazott Orbán. A magyar kormány azonban nem enged, és minden politikai nyomás ellenére megvédi Magyarország határait az illegális bevándorlással szemben. A miniszterelnök szerint Európa békéjének elárulása az, amikor Brüsszel tesz.

A migrációról kiújuló vita Orbán szerint szétfeszíti az európai egységet, ezért javasolják az Európai Uniónak, hogy minden migrációval kapcsolatos hatáskört adjanak vissza a tagállamok hatáskörébe.

Nem engedünk teret a gyermekekre irányuló szexuális propagandának – tért át a kormányfő a következő nagy témára. Orbán szerint Brüsszel megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A végső szót azonban magyar emberek mondják ki a népszavazáson.

Szerinte minden embert felháborít, hogy Brüsszel nem várja meg a népszavazás eredményét, helyette zsarol, perrel fenyeget, és rá akarja erőltetni az akaratát az országra. Orbán állítja, nálunk a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntöttek, illetve döntenek. Brüsszelben nem a nép, hanem az elit döntötte el ezeket a kérdéseket. Demokrácia és jogállam kérdésében – mint fogalmazott – seperjenek a saját házuk körül a nyugati országok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!