Hathavi bért kaphatnak egyben a rendvédelmi dolgozók a választások előtt

2021. július 17. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején fegyverpénz gyanánt, derül ki a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvéből, amit a Napi.hu vett észre. Erre a juttatásra is ugyanaz igaz, mint a gyerekeseknek járó szja-visszatérítésre: csak akkor teljesül, ha megvan az 5,5 százalékos GDP-növekedés 2021-ben, amire azonban jó esély van.

2019-ben döntött arról a kormány, hogy a rendvédelmi hivatásos állománynak 3 évenként 6 havi illetménynek megfelelő összegű szolgálati juttatás jár majd, ám ennek eredetileg 2023-ra tervezett kifizetését most a 2022-es parlamenti választás elé, februárra hozzák. Az intézkedés költsége mintegy 178 milliárd forint, melyből körülbelül 110 milliárd forint már be van tervezve az idei és a jövő évi költségvetésbe, a maradék fedezet biztosításáról egyelőre nincs hír.

A Napi.hu elemzése szerint a döntésnek köze lehet ahhoz, hogy egy korábbi felmérés arra jutott, az állomány mintegy 70%-a fontolgatja a leszerelést, egy esetleg felmondási hullámot akarhatnak beelőzni a választások elé hozott fegyverpénz-kifizetéssel. Ugyanakkor a pénzosztásból sokan így is kimaradnak. A BM számításai szerint a 2022 elejei első kifizetés a 36 ezer hivatásos mintegy 90 százalékát érintené, a nem hivatásosok közül viszont senkit, pedig ők is 15 ezren vannak (riaszos és munkavállalói állományban).

Eközben a Belügyminisztérium képviselői legutóbb arról tájékoztatták az érdekképviseleteket, hogy a rendvédelmi illetményalap 2008 óta változatlan összegű, 38 650 forintos összege nem fog emelkedni, mint ahogy az éves cafeteria-keretösszeg, illetve a bankszámla hozzájárulás éves bruttó 4 ezer forintos összege sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!