A német egészségügyi miniszter szerint nem lehet elkerülni az ötödik járványhullámot

2021. december 22. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az új német egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach szerint már nem lehet megakadályozni, hogy a koronavírus omikron variánsa elindítsa a járvány következő, ötödik hullámát Németországban, de lehet tenni azért, hogy ennek minél kevesebb áldozata legyen – írja az MTI.

Lauterbach egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására „különösen offenzív kampányt” szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót. A miniszter azt mondta, a kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, és az oltások beadásában közreműködő orvosok és gyógyszerészek december 24-től január 9-ig 28 euró helyett 36 euró (13 320 forint) tiszteletdíjat kapnak oltásonként.

A miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az emlékeztető oltás meddig véd az omikron változattól. Ugyanakkor „tudósként abból indulok ki, hogy egy negyedik oltásra is szükség lesz” – mondta a szociáldemokrata politikus, akit Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartanak számon. Lauterbach korábban a kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) igazgatója volt.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter 2021. december 22-én, Berlinben – Fotó: OMER MESSINGER / AFP
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter 2021. december 22-én, Berlinben – Fotó: OMER MESSINGER / AFP

Lauterbach azt is mondta, hogy a kormány már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára; megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amelyből nyolcvanmillió adagra számítanak.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője azt mondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek.

A szövetségi kormány adatai szerint szerdáig a német lakosság 73,6 százaléka – 61,2 millió ember – kapott legalább egy adag oltást, teljes oltással a német lakosság 70,5 százaléka – 58,7 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 33,8 százaléka – 28,1 millió ember – kapta meg. Az oltatlanok nagyjából 22 millióan vannak Németországban, a lakosság 26,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!