Kötelezővé tette a munkavállalói beoltását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

2021. november 11. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) elrendelte a kötelező munkavállalói oltást – írja az egyetem közleménye.

Azt írják, a koronavírus-járvány negyedik hullámára radikális intézkedésekkel reagáltak: áttérnek a hibrid oktatásra, online tartják meg az értékeléseket és vizsgákat, valamint a november 26-án esedékes nyílt napot. A rektori-kancellári utasítás értelmében:

  • Az egyetem kampuszának belső tereiben hétfő óta kötelező a maszkviselés.
  • Minden olyan órát áthelyeznek online platformra, amely jelentős minőségromlás nélkül megvalósítható az online térben.
  • A féléves munkákat értékelő szakmai fórumokat és kiállítást („Kipakolás”) online szervezik meg, csakúgy, mint az egyetem november 26-án esedékes nyílt napját.
  • Egyhangú döntésként kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltás felvételét azon munkavállalóik körében, akiknél ez igazolható egészségügyi kockázattal nem jár.

Az egyetem munkavállalóinak 2021. december 31-ig kell igazolniuk a védőoltás felvételét. Amennyiben a munkavállaló a jelzett időpontig nem igazolja oltottságát (és annak okaként igazolt egészségügyi indokot nem tud felhozni), a munkáltató (rektor/vezérigazgató) ismételten felszólítja a kollégát az oltás felvételére, melyre 30 nap türelmi időt kap még. Amennyiben ezután sem igazolható az oltás, a munkáltató dönt a fizetés nélküli szabadság elrendeléséről – maximum egyéves időtartamra.

Amennyiben a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt sem veszi fel az oltást a kolléga, a szabadság maximális időtartamának lejárta után a munkaviszonya megszűnik.

„Úgy látjuk – és ezt a szakszervezettel történt egyeztetésünk is megerősíti –, hogy a jelen helyzetben határozott lépéseket kell tenni a MOME közösségének egészségügyi védelme érdekében. Ezért élünk az utasításban bemutatott lépésekkel, amelyek a kormányrendeletben foglalt munkáltatói lehetőségek leginkább MOME-ra szabott változatát kínálják” – írja Fülöp József rektor és Kun Zsuzsanna vezérigazgató a MOME dolgozóinak küldött vezetői körlevélben.

A kormány október végén jelentette be, hogy a munkaadók lehetőséget kapnak arra, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Több önkormányzat, például Budapesten a XII. és a XVI. kerület élt is a lehetőséggel, és kötelezővé tették az oltást, de így döntöttek az ELTE-n és a Szegedi Tudományegyetemen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!