Kemenesi Gábor: Egy tanulmány szerint a maszkhasználat 93,5 százalékkal csökkenti a koronavírus átadásának esélyét a tömegközlekedésen

2021. október 25. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

A maszkviselés nagymértékben csökkenti a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során – erre a megállapításra jutott egy friss dél-koreai tanulmány, amelyre Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmány szerzői azt modellezték, hogy a maszkviselés és a távolságtartás miként hat vírus terjedésére a tömegközlekedés során. „Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint” – emeli ki Kemenesi.

„Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk ”nagy cseppes„ és ”aeroszolos„ ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja”

– írja Kemenesi, aki szerint úgy kellene a maszkokra gondolnunk, mint a vakcinák melletti másik jelentős védelmi megoldásra. A virológus szerint már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre a maszkok járványvédelemben betöltött fontos szerepéről. Kemenesi már szeptember elején is felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára. A virológus koronavírus-járványról szóló könyve a napokban jelent meg, a Telexen itt írtunk erről bővebben.

Bár a napi járványadatokból egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma felívelő szakaszban van Magyarországon, a kormány egyelőre nem tervez új járványügyi korlátozást bevezetni. Hiába javasolja ezt egyre több szakértő és szakmai testület is, elzárkóznak a kötelező beltéri maszkhasználat visszavezetésétől. Ettől függetlenül a kazincbarcikai önkormányzat úgy döntött, hogy ahol megtehetik, hétfőtől saját hatáskörben bevezetik a maszkhordási kötelezettséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!