Kemenesi Gábor: Maszkra fel!

2021. szeptember 4. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok” – írja Kemenesi Gábor virológus a Facebookon.

Kemenesi szerint a maszk fontos és hatásos a vírus terjedése ellen zárt térben, főképp rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyen, ahogy nagy tömegben is. A maszkot pedig nem csak az oltatlanoknak, de az oltottaknak is ajánlja, mert mint írja, „az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, ám hagy némi ablakot a vírus továbbadására, így oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is”.

A virológus azt ajánlja, lehetőleg jó szűrőképességű FFP vagy KN95 maszkot viseljenek az emberek, ne kilégzőszelepest, mert az saját fertőzés esetén nem fogja fel a kijutó vírusokat. Kemenesi szerint ráadásul „teljesen mindegy, hogy milyen variáns”, a maszk védelmet nyújt a delta ellen is.

A kormány szerint nem kell a maszk és a teszt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végi közleménye szerint „a koronavírus elleni sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapi életben”. Ennek megfelelően a lehetséges védelmi intézkedések közül kizárólag az oltást propagálja a kormány, sem a kötelező maszkviselést, sem a rutinszerű tesztelést, nincs kötelező távolságtartás és testhőmérsékletmérés sem.

A leginkább vitatott kérdésnek a maszkviselés tűnik, és ebben ahány szakértő, annyifélét nyilatkozott már az elmúlt hetekben. Tóth Sándor virológus szerint például ha a maszkviselés nem tér vissza, nagy gond lesz az iskolakezdéssel. Duda Ernő virológus szerint azonban az órai maszkviselésnek korábban sem volt sok értelme, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért „ha valaki ül a helyén, és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget”.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is nyilatkozott a maszkkérdésben. Szerinte „a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje”, ezért „a maszkviselés nem pótolja az oltást”. Bár az állítás második fele vitathatatlan, nem világos, hogy a két védelmi eszköznek miért kellene szemben állnia egymással.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Lénárd Rita szerint például zárt terekben ajánlott visszatérni a maszk használatához. Több konkrét intézkedési javaslat, például az oltási kedv ösztönzését célzó lépések mellett maga a MOK is arra buzdít, hogy az emberek hordjanak újra maszkot. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!