Az Emmi nem ír elő kötelező maszkviselést az iskolákban

2021. augusztus 26. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

A koronavírus elleni sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapi életben, így az óvodákban és iskolákban sem kellenek. Fontos azonban, hogy a szülők ne vigyenek közösségbe olyan gyereket, aki koronavírusos tüneteket mutat. A delta variáns a gyerekeknél nem okoz súlyos tüneteket, a nátha és a hasmenés keverékére, esetleg egy kis hányingerre, lázra lehet számítani.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb lesz, mint az egy évvel ezelőtti volt, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is 168 ezren felvették az oltást – állította az Emmi.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyerekeknek is ez a legjobb. „Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.”

Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

„Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik” – tudatta a minisztérium.

Tóth Sándor virológus arról a félelméről beszélt, hogy a negyedik hullám egybeesik majd az iskolakezdéssel. Az iskolai maszkhasználatról egyébként megoszlik a tudósok véleménye, van, aki szerint hasznos, van, aki szerint nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!