Napi adatok: 2361 új fertőzöttet találtak, 20 beteg halt meg

2021. október 21. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 2361 (az előző napi adatokhoz képest +693)
  • Új halálos áldozatok száma: 20 (az előző napi adatokhoz képest -10)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1 105 (az előző napi adatokhoz képest +47)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 155 (az előző napi adatokhoz képest +10)
  • Új mintavételek száma: 19 494 (az előző napi adatokhoz képest +3970)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 932 239 (az előző napi adatokhoz képest +3045)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 710 977 (az előző napi adatokhoz képest +4204)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 056 000 (az előző napi adatokhoz képest +23 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Legutóbb április 30-án volt ilyen sok fertőzött, a napi elhunytak száma pedig tavaly október 10-én érte el a csütörtökön közölt szintet.

Lassan, de folyamatosan emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja szerte az országban, ami jól mutatja a járvány terjedését. A 41. heti mérés eredményeiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt írta, hogy a vizsgált városok közül emelkedő tendencia jellemző Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg csökkenő tendencia figyelhető meg Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A vizsgált többi városban a tendencia stagnáló.

Csütörtök reggel látogatási tilalmat rendelt el a Semmelweis Egyetem rektora az intézményhez tartozó öt klinikán, Merkely Béla a járvány terjedésével indokolta a döntést. Egy új brit elemzés szerint azok, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, átlagosan 16 havonta megfertőződhetnek.

Azt nem tartja nyilván az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a halottak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy vagy két vakcinával beoltottak, mert „nem minősül adatkezelőnek”, legalábbis ezt válaszolták Szél Bernadett független országgyűlési képviselő erről szóló adatigénylésére.

Közben a maszkviselés szerepét hangsúlyozza nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia, hanem a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja, Oroszi Beatrix is, aki a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján beszélt arról: 80 százalék alatti átoltottság esetén szükség lehet a maszkviselés és a távolságtartás visszavezetésére, illetve a védettségi igazolvány használatára is. Magyarországon jelenleg 60 százalék körüli az átoltottság.

Egy olasz tanulmány szerint a koronavírus ellen beoltott emberek nagy valószínűséggel nem halnak bele a betegségbe, kivéve, ha nagyon idősek, és már a beoltás előtt is súlyos betegek voltak, írja a Reuters. Egy másik új elemzésből pedig az derült ki, hogy azok, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, átlagosan 16 havonta megfertőződhetnek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!