16 havonta fertőzhet átlagosan a koronavírus védőoltás nélkül

2021. október 20. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni védőoltás nélkül akár 16 havonta újrafertőződhet az ember egy brit kutatás szerint, írta meg az MTI.

A koronavírus-járvány újabb hulláma után Nagy-Britanniában egyre több olyan esetről számolnak be, hogy valaki másodszor vagy akár harmadszor is megfertőződött. Egy új elemzés szerint azok, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, átlagosan 16 havonta megfertőződhetnek.

„Ha a vírus nagymértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket”

– figyelmeztetett Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológusprofesszora.

Cikkében a Guardian azt írja, mai tudásunk szerint a koronavírus elleni természetes immunitás idővel csökken. Egy dán tanulmány szerint a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos védettséggel rendelkeztek, míg a 65 év felettiek csak 47 százalékos védettséggel.

A brit statisztikai hivatal október 6-án közzétett adatai szerint a 2020 júliusa és 2021 szeptembere között pozitívan tesztelt 20 262 brit között 296 újrafertőződés fordult elő. A pozitív tesztek közötti átlagosan eltelt idő 203 nap volt.

Az újrafertőződés kockázata a delta variáns megjelenése után, 2021 májusa óta magasabb lett Nagy-Britanniában, és ezt tapasztalták az Egyesült Államokban is. A 3,9 milliós lélekszámú Oklahomában szeptemberben 5229 újrafertőződést jelentettek, május óta pedig 350 százalékkal nőtt az újrafertőződések aránya.

Jeffrey Townsend professzor és kollégái a Yale Egyetem Orvosi Karán más koronavírusok, köztük a SARS, a MERS és a közönséges megfázást okozó vírusok újrafertőződési és immunológiai adatait elemezték. Ezeket a Covid–19-ből felépült emberek antitest- és egyéb immunológiai adataival kombinálva modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával.

A Lancet Microbe című folyóiratban megjelent kutatás szerint az immunitás csökkenésével egyre gyakoribbá válnak az újrafertőzések, különösen, ha a fertőzések száma magas.

„A legfontosabb, hogy ha valaki még nem volt beoltva, akkor vegye fel az oltást, és ha már megfertőződött, akkor is mindenképpen oltassa be magát, mert ez meghosszabbítja a védettség időtartamát”

– mondta Townsend.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!