Nem tartják nyilván, hogy a fertőzöttek és halottak hány százaléka kapott oltást, állítja az Okfő

2021. október 20. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartja nyilván az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a halottak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy vagy két vakcinával beoltottak, mert „nem minősül adatkezelőnek”, legalábbis ezt válaszolták Szél Bernadett független országgyűlési képviselő erről szóló adatigénylésére.

Szél a Facebookon azt írja, hogy az Okfő a válaszadást épp azzal az indokkal tolta ki, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”. A képviselő szerint „magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?”

Szél szerint ez azért is fura, mert korábban egy adatkérésre részletes adatokat küldtek arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és a halottak aránya. A képviselő ezért az adatvédelmi hatósághoz fordul, írja.

Az oltottak, oltatlanok számának kórházba, intenzívre, lélegeztetőre kerüléséről, illetve a halottak számáról a Telex is részletes közérdekű adatigénylést nyújtott be az Okfőhöz, de a válaszadási határidőt a veszélyhelyzetre hivatkozva meghosszabbították.

Szerdán 1668 új fertőzöttet találtak, 30 beteg pedig meghalt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pár napja azt mondta, a maszkviselés nem lesz kötelező, a járvány negyedik hulláma ellen a kormány a védőoltásokkal akar védekezni. Az, hogy 60 százalékos az átoltottság, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs szükség a maszkviselésre – a nyájimmunitásról ebben a cikkben írtunk. A Magyar Tudományos Akadémia is azt ajánlja, hogy hiába nem kötelező, zárt térben továbbra is hordjunk maszkot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!