Emmi: Egyelőre nem lesz kötelező a maszkviselés, de nincs is betiltva

2021. október 16. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

A maszkviselés nem lesz kötelező, a járvány negyedik hulláma ellen a kormány a védőoltásokkal akar védekezni – írja az Emmi közleménye alapján az ATV. Korábban Karácsony Gergely Pintér Sándort kérdezte, hogy nem vezetnék-e vissza a július 3-a előtti kötelező maszkviselést. Ha nem, akkor a főpolgármester azt kérte, hogy az önkormányzatok had döntsenek önállóan a kérdésről.

Az operatív törzs folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és ezt írták az ATV-nek:

„A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti.”

Az, hogy 60 százalékos az átoltottság, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs szükség a maszkviselésre – a nyájimmunitásról ebben a cikkben írtunk. A Magyar Tudományos Akadémia is azt ajánlja, hogy hiába nem kötelező, zárt térben továbbra is hordjunk maszkot, és Portugáliában, ahol már a felnőttek 98 százaléka legalább egy adag oltást megkapott, a maszkviselés a mai napig kötelező zárt téren. Hogy a portugálok miért bíznak az oltásokban, vagy arról, hogy hogyan védekeznek egyre hatékonyabban a koronavírus ellen, ebben a cikkünkben olvashat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom