Emmi: Egyelőre nem lesz kötelező a maszkviselés, de nincs is betiltva

2021. október 16. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

A maszkviselés nem lesz kötelező, a járvány negyedik hulláma ellen a kormány a védőoltásokkal akar védekezni – írja az Emmi közleménye alapján az ATV. Korábban Karácsony Gergely Pintér Sándort kérdezte, hogy nem vezetnék-e vissza a július 3-a előtti kötelező maszkviselést. Ha nem, akkor a főpolgármester azt kérte, hogy az önkormányzatok had döntsenek önállóan a kérdésről.

Az operatív törzs folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és ezt írták az ATV-nek:

„A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti.”

Az, hogy 60 százalékos az átoltottság, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs szükség a maszkviselésre – a nyájimmunitásról ebben a cikkben írtunk. A Magyar Tudományos Akadémia is azt ajánlja, hogy hiába nem kötelező, zárt térben továbbra is hordjunk maszkot, és Portugáliában, ahol már a felnőttek 98 százaléka legalább egy adag oltást megkapott, a maszkviselés a mai napig kötelező zárt téren. Hogy a portugálok miért bíznak az oltásokban, vagy arról, hogy hogyan védekeznek egyre hatékonyabban a koronavírus ellen, ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!