Napi adatok: 1668 új fertőzöttet találtak, 30 beteg halt meg

2021. október 20. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1668 (az előző napi adatokhoz képest +809)
  • Új halálos áldozatok száma: 30 (az előző napi adatokhoz képest +14)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1058 (az előző napi adatokhoz képest +59)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 145 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Új mintavételek száma: 15 524 (az előző napi adatokhoz képest +5792)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 929 164 (az előző napi adatokhoz képest +2718)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 706 773 (az előző napi adatokhoz képest +3685)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 033 000 (az előző napi adatokhoz képest +21 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Ennél több napi új fertőzöttről legutóbb május 6-án érkezett hír, a napi elhunytak száma pedig 27-én emelkedett a ma közölt fölé.

A járvány terjedését jól mutatják az emelkedő számok, így a szennyvízadatok is. A 41. heti mérés eredményeiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt írta, hogy a vizsgált városok közül emelkedő tendencia jellemző Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg csökkenő tendencia figyelhető meg Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A vizsgált többi városban a tendencia stagnáló. A szennyvíz koronavírus-koncentrációja Miskolcon már az emelkedett, 15 mintavételi helyen a mérsékelt, 6 városban pedig alacsony kategóriába esik.

Vattay Gábor fizikus az RTL Híradónak azt mondta, két hét múlva pénteken akár már napi kétezer eset is előfordulhat, míg november végére hatezerre is emelkedhet a napi új fertőzöttek száma. Vattay szerint gondot okoz, hogy a vakcina hatékonysága néhány hónappal a második dózis beadása után már csökken, és sokan nem kérik a harmadik dózist.

A maszkviselés szerepét hangsúlyozza nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia, hanem a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja, Oroszi Beatrix is, aki a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján beszélt arról: 80 százalék alatti átoltottság esetén szükség lehet a maszkviselés és a távolságtartás visszavezetésére, illetve a védettségi igazolvány használatára is. Magyarországon jelenleg 60 százalék körüli az átoltottság.

És ha már a védettségi igazolványoknál tartunk: az Alkotmánybíróság elutasította azt a mintegy kb. ezer panaszt, amelyet az oltatlanok korlátozásai miatt nyújtottak be hozzájuk. Az indoklásban egyebek mellett azt írták, hogy az Alaptörvény alapján a veszélyhelyzet idején egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy az Alaptörvényben megállapított mértéken túl korlátozható. Ez alapján pedig úgy látták, a jogkorlátozás legitim célja lehet a koronavírus-járvány leküzdése, ezen belül az egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásainak a csökkentése, a károk enyhítése.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!