Egy nap alatt majdnem százzal emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma

2021. október 19. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 859 (a hétvégi napi átlaghoz képest -232)
  • Új halálos áldozatok száma: 16 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 999 (az előző nap közölt adathoz képest +91)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 144 (az előző nap közölt adatokhoz képest +18)
  • Új mintavételek száma: 9732 (a hétvégi napi átlaghoz képest -5149)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 926 446 (az előző nap közölt adatokhoz képest +2383)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 703 088 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3067)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 012 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +15 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

A hétvégi adatok az összesítés miatt mindig riasztónak hathatnak, és noha a többi, múlt heti adathoz képest nem extrém kiugróak az értékek, jól mutatják a járvány terjedésének ütemét. A járvány terjedésének sebességét kb. 8-14 nappal vetítheti előre a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, ami a legutóbbi mérések szerint lassan, de folyamatosan emelkedik.

A 41. heti mérés eredményeiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt írta, hogy a vizsgált városok közül emelkedő tendencia jellemző Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg csökkenő tendencia figyelhető meg Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A vizsgált többi városban a tendencia stagnáló. A szennyvíz koronavírus-koncentrációja Miskolcon már az emelkedett, 15 mintavételi helyen a mérsékelt, 6 városban pedig alacsony kategóriába esik.

A kormány még mindig az oltást és nem a maszkviselést tartja a legfontosabb eszköznek a járvány megfékezésében, bár az Emmi nemrég azt válaszolta az ATV maszkviselésre vonatkozó kérdésére, hogy aki szeretne, hordhat ugyan maszkot, de az nem kötelező. A Magyar Tudományos Akadémia azért azt ajánlja, viseljünk maszkot zárt térben, hiába nem kötelező.

Az ország átoltottsága a kezdeti jó start ellenére már nem számít kiemelkedőnek, a lakosság mintegy kb. 60 százaléka kapta meg mostanra az oltását. Több autizmus-spektrumzavarral élő személynek gondot okozhatott, hogy miként oltassa be magát, mostanra azonban a kormány megteremtette a lehetőségét, hogy akár bódításban is megkaphassák az oltást – közölte hétfőn az Autisták Országos Szövetsége az MTI-vel. Az érintettek minden megyeszékhelyen egy kijelölt kórházban oltatják be magukat vagy hozzátartozójukat így.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.