Egy nap alatt 629 új fertőzöttet regisztráltak, 7 beteg halt meg

2021. október 6. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 629 (az előző napi adatokhoz képest +335)
  • Új halálos áldozatok száma: 7 (az előző napi adatokhoz képest -9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 574 (az előző napi adatokhoz képest -11)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 79 (az előző napi adatokhoz képest -7)
  • Új mintavételek száma: 12 107 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest +3985)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 900 019 (az előző napi adatokhoz képest +2587)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 665 141 (az előző napi adatokhoz képest +3817)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 833 000 (az előző napi adatokhoz képest +17 000)

Három hónapnál nem tart tovább a koronavírus-fertőzésen átesettek immunitása. A Yale Egyetem Közegészségügyi Karának és az Észak-karolinai Egyetem charlotte-i intézményének kutatóiból alakult tudóscsoport eredményei szerint a természetes fertőzést követő erős védettség rövid életű. Három hónap vagy ennél is rövidebb idő elteltével újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csak természetes védelmet szerzett, ezért a kutatók szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen.

Rekordokat dönt Romániában és Oroszországban a koronavírus-járvány. Romániában megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja. Legutóbb április elején nehezedett a mostanit megközelítő nyomás a kórházakra. Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 895-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 211 696-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva a magas halálozási számot az elégtelen átoltottsági szinttel magyarázta.

Sürgősségi engedélyt kér az Egyesült Államokban az AstraZeneca a Covid-antitestkoktélra. A vállalat egy augusztus végi sajtóanyagban azt közölte, hogy a III. fázisú, ún. vírusexpozíció előtti megelőzéssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei alapján az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja jelentősen csökkentette a tünetes Covid–19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt. A cég szerint a szer kiemelkedő hatékonysággal tudja megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű fertőzést azoknál, akiknél nem lehet beadni vakcinát (aktív immunizálás) más betegség vagy kezelés miatt, vagy az nem váltott ki kellő immunválaszt.

Átesett a Covidon? Segítsen felmérni, hogyan hat a betegség az agy öregedésére! Közismert már, hogy a betegségnek az akut szakaszon túli, hosszú távú hatásai is lehetnek, elég csak a hosszú vagy poszt-Covid néven ismert tünetegyüttesre gondolni. A Covid–19 egyik ilyen, légúti tüneteken túlmutató hatása az agyműködést érinti. Az Alzheimer’s Disease International nevű szövetség már jelezte is, hogy a járvány a demenciában szenvedők számának globális növekedéséhez vezethet, mert a koronavírus-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét, és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését. Ezért is különösen fontos a Covid–19 és az agyi egészség kapcsolatának alaposabb vizsgálata. Ebben pedig most mindenki segíthet, aki átesett már a Covidon.

A koronavírus-járvány világszerte rontott a gyerekek és fiatal felnőttek mentális állapotán, amire sokkal több figyelmet kell fordítania a kormányoknak – áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) keddi jelentésében. A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés összeállítói szerint minden hét, 10 és 19 év közötti megvizsgált gyerek közül egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban. A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a karanténintézkedések miatt. „A korlátozások hétből legalább egy gyereket közvetlenül érintettek, és több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza.”

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!