Minden hetedik tizenéves valamilyen mentális zavarral küzd

2021. október 5. – 06:08

frissítve

Minden hetedik tizenéves valamilyen mentális zavarral küzd
Iskolába igyekvő családok New York Brooklyn városrészében – Fotó: Reuters/Brendan McDermid

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány világszerte rontott a gyerekek és fiatal felnőttek mentális állapotán, amire sokkal több figyelmet kell fordítania a kormányoknak – idézte az MTI az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) keddi jelentését.

„A pandémia következményei jelentősek, de ez csak a jéghegy csúcsa: már a vírus előtt is nagyon sok gyerek küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet” – írta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés összeállítói szerint minden hét, 10 és 19 év közötti megvizsgált gyerek közül egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a karanténintézkedések miatt.

„A korlátozások hétből legalább egy gyereket közvetlenül érintettek, és több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza”

– teszik hozzá.

Ennek okai: a napi rutin összeomlása, az elmaradt szabadidős tevékenységek, és az aggodalom a család jövedelme, illetve az egészsége miatt. Mindez sok fiatalban hagyott nyomott harag, aggodalom és a jövő miatti szorongás formájában.

Az UNICEF emellett felszólította a világ kormányait, költsenek több pénzt a mentális zavarok kezelésére.

Tavaly decemberben interjút készítettünk Mészáros Antóniával, az UNICEF magyarországi vezetőjével, aki szerint itthon „a gyerekek tíz százaléka lehet veszélyeztetett valamilyen módon. Ez nagyjából 170 ezer olyan gyereket jelent, akinek a fizikai, lelki, mentális fejlődése kockázatnak van kitéve. Amikor a koronavírus káros hatásairól beszélünk, nem is kell feltétlenül csak a legelesettebbekre, a mélyszegénységben élőkre gondolni”.

Egy júniusi kutatás is azt igazolta, hogy ez valós probléma Magyarországon.

Az UNICEF Magyarország egy programot indított itthon, amelynek a fókuszában kifejezetten a gyermekek mentális egészsége áll. Bármelyik iskolába lehet rendelni ingyenes, interaktív előadásokat: új óratematika többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával. Erről részletesen itt lehet olvasni>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!