Átesett a Covidon? Segítsen felmérni, hogyan hat a betegség az agy öregedésére!

2021. október 6. – 05:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a koronavírus-fertőzés által okozott Covid-19 elsősorban légúti betegség, már régóta tudjuk, hogy egy sor másik szervet is komolyan érinthet. Az is közismert már, hogy a betegségnek az akut szakaszon túli, hosszú távú hatásai is lehetnek, elég csak a hosszú vagy poszt-Covid néven ismert tünetegyüttesre gondolni.

A Covid-19 egyik ilyen, légúti tüneteken túlmutató hatása az agyműködést érinti. Az Alzheimer’s Disease International nevű szövetség már jelezte is, hogy a járvány a demenciában szenvedők számának globális növekedéséhez vezethet, mert a koronavírus-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét, és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését.

Ezért is különösen fontos a Covid-19 és az agyi egészség kapcsolatának alaposabb vizsgálata. Ebben pedig most mindenki segíthet, aki átesett már a Covidon.

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont és Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ugyanis épp ilyen vizsgálatra várja a 18 és 75 év közöttiek jelentkezését. Az általuk vezetett kutatás célja „az élethosszon át változó agyi működés és az időskori szellemi hanyatlás vizsgálata, különös tekintettel a Covid-19 okozta idegrendszeri zavarokra és maradványtünetekre, valamint azok agyi öregedésre gyakorolt hatására” – olvasható a felhívásukban.

A jelentkezőkre az alábbi vizsgálatok várnak:

  • MRI
  • ambuláns szakorvosi neurológiai vizsgálat
  • alvási EEG
  • életmódkérdőívek
  • emlékezeti tesztek
  • vérvétel.

Aki részt venne a kutatásban, az mri.akk@ttk.hu emailcímen jelentkezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!