Sürgősségi engedélyt kér az Egyesült Államokban az AstraZeneca a Covid-antitestkoktélra

2021. október 5. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre a kevésbé vonzó AZD7442 nevet viseli az AstraZeneca antitestkoktélja, aminek széleskörű alkalmazására a vállalat már meg is kérte az Egyesült Államokban a sürgősségi engedélyt az FDA-tól, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettől – írja a Wall Street Journal.

A vállalat egy augusztus végi sajtóanyagban azt közölte, hogy a III. fázisú, ún. vírusexpozíció előtti megelőzéssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei alapján az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja jelentősen csökkentette a tünetes COVID-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt.

A hosszú hatású antitest (LAAB) kombináció 77 százalékkal csökkentette a tüneteket okozó Covid-19 kialakulásának kockázatát a placebohoz képest. A vizsgálatban 25 tünetes Covid-19 esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

A cég szerint kiemelkedő hatékonysággal tudja megelőzni a szer a súlyos, illetve halálos kimenetelű fertőzést azoknál, akiknél nem lehet beadni vakcinát (aktív immunizálás) más betegség vagy kezelés miatt, vagy az nem váltott ki kellő immunválaszt. Ilyenkor jöhet szóba a passzív immunizálás, amikor is a Covid-19-fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatnak a szervezetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!