Hat beteg meghalt, 531 új fertőzöttet találtak

2021. szeptember 24. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 531 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 5)
  • Új halálos áldozatok száma: 6 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 438 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 27)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 54 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 6)
  • Új mintavételek száma: 14 345 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 243)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 873 523 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 4 264)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 615 273 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 14 848)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 691 000 (az előző napon közölt adatokhoz képest: + 24 000)

Több katolikus főpap koronavírusos lett a budapesti és a szlovákiai pápalátogatás után. Kismarton püspöke, Egidius Zsifkovics és Sankt Pölten segédpüspöke, Anton Leichtfried is megfertőződött. Zsifkovicsnál a fertőzés súlyos influenzás tüneteket okozott, ezért otthoni ápolásra szorult. A segédpüspöknél könnyű lefolyású a betegség. Mindkét pap részt vett Ferenc pápa budapesti istentiszteletén, szeptember 12-én. Az eperjesi görögkatolikus érsek, a Szlovák Görögkatolikus Egyház vezetője is lebetegedett. A kétszer beoltott Jan Babjak enyhe tüneteket mutatott. Az érsek azután ment tesztre, hogy egy görög püspök szólt neki saját fertőzéséről. Mindketten találkoztak a pápával, előbb Budapesten, majd két nappal később Eperjesen.

Az AstraZeneca fejlesztői szerint idővel olyan enyhe lesz a koronavírus, mint a nátha. Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZenecával közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, egy szakmai szemináriumon arról beszélt, hogy az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok veszítenek hevenységükből. „Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk” – hangsúlyozta Gilbert professzor. Mint hozzátette: ez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak. „A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott”.

Ígéretesnek tűnnek a lámaantitest-alapú kezelés első kísérleti eredményei. A Rosalind Franklin Intézet kutatói még tavaly nyáron kezdték el vizsgálni, hogy vajon a lámákból kinyert egyszerűbb antitestek, a nanotestek felhasználhatóak-e a koronavírus elleni védekezésben, sőt, kezelésében. Az első eredmények alapján úgy néz ki, hogy igen. De ezek még tényleg korai eredmények, sok vizsgálatra van még ahhoz szükség, hogy embereken is kipróbálják a kezelést.

Lóféreghajtót rendelt, nem kapta meg, mégis házkutatást tartottak egy budapesti egészségügyi dolgozónál. a tablettákat végül sosem kapta meg, mert azokat már a reptéren elkobozták. A rendőrség mégis házkutatást tartott nála, rabosította és gyógyszerhamisítás bűntette miatt büntetőeljárást indított ellene. Rajta kívül még négy egészségügyi dolgozó ellen folyik ilyen eljárás a fővárosban. A BRFK szerint azért, mert mindannyian saját felhasználásra ugyan, de „a Magyarországon nem engedélyezett ivermektin (Iverlast) nevű gyógyszert rendeltek külföldről”.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!