Lóféreghajtót rendelt, nem kapta meg, mégis házkutatást tartottak egy budapesti egészségügyi dolgozónál

2021. szeptember 24. – 05:04

frissítve

Lóféreghajtót rendelt, nem kapta meg, mégis házkutatást tartottak egy budapesti egészségügyi dolgozónál
Egy ivermectint tartalmazó állatorvosi gyógyszer csomagolása – Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy budapesti egészségügyi dolgozó még tavaly októberben Indiából, saját felhasználásra rendelt két doboz lóféreghajtót, de a tablettákat végül sosem kapta meg, mert azokat már a reptéren elkobozták. A rendőrség mégis házkutatást tartott nála, rabosította és gyógyszerhamisítás bűntette miatt büntetőeljárást indított ellene.

Rajta kívül még négy egészségügyi dolgozó ellen folyik ilyen eljárás a fővárosban. A BRFK szerint azért, mert mindannyian saját felhasználásra ugyan, de „a Magyarországon nem engedélyezett ivermektin (Iverlast) nevű gyógyszert rendeltek külföldről” – közölték a Telexszel.

Az érintett férfi alapbetegsége miatt egyre inkább féltette az egészségét, ezért rendelte Indiából a gyógyszert. Akkor „az alapellátásban vakcina és gyógyszer sem állt még rendelkezésre. Otthoni körülmények között az emberek nem tudták gyógyítani magukat. Pedig ennél a betegségnél az időablak kritikus volt, az új törzseknél pedig még kritikusabb” – mondta.

Tavaly kezdett el terjedni, hogy az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermektin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is. Magyarországon is olyannyira népszerű lett ez az elmélet, hogy november végén a Nébih is kiadott egy közleményt, amelyben ugyan nem tiltja a szer használatát, de arra figyelmezteti az embereket: nem jó ötlet lóféreghajtót szedni a koronavírus ellen.

A hivatalos szakmai vélemény szerint a szert embereken alig tesztelték, és a megfelelő adagolás néha embereknél kivitelezhetetlen. A néhány résztvevős kutatások alapján egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az állapotjavulás az ivermektinnek köszönhető-e. Mégis sokan, köztük például Bánhidi Bence válogatott kézilabdás is meg voltak győződve arról, hogy náluk ez a szer hatott.

Az egészségügyi dolgozóval tavaly novemberben először a Magyar Posta közölte, hogy a csomagjában talált két doboz gyógyszer Magyarországon illegálisnak minősül, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) kiutasította azt. Nem sokkal később a NAV már arról tájékoztatta a férfit, hogy a tabletták miatt eljárást indítottak „a küldemény országba történő behozatalának jogszerűségének megállapítása érdekében”, és további szakhatóságot is bevonnak a vizsgálatba. Az ügyészi határozat pedig arról szólt, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint

a termék Magyarországon illegális, mennyisége pedig indokolatlan.

A férfi és ügyvédje is vitatja ezt, hiszen összesen két dobozról, azaz 40 szem tablettáról van szó, amit saját magának rendelt, tehát „nem volt haszonszerzési cél mögötte”, mondta Enzsöl Péter. Az ügyvéd szerint vitatható az is, hogy ügyfele a gyógyszert beszerezte volna, hiszen azokat meg sem kapta, a cselekmény kísérleti szakban maradt.

Az ivermektin esetleges hatásait egyébként azóta is vizsgálják. Ezt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be még idén februárban. Utoljára augusztus 27-én kérdeztünk rá az Emberi Erőforrások Minisztériumnál (Emmi), hogy állnak a vizsgálattal. Akkor azt válaszolták, hogy az folyamatban van.

„A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon”

– válaszolták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!