Az AstraZeneca fejlesztői szerint idővel olyan enyhe lesz a koronavírus, mint a nátha

2021. szeptember 23. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZenecával közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, egy szakmai szemináriumon arról beszélt, hogy az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok veszítenek hevenységükből.

„Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk” – hangsúlyozta Gilbert professzor. Mint hozzátette: ez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

„A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott”

– fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával rendben lesznek a dolgok. Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt. Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!