Ígéretesnek tűnnek a lámaantitest-alapú kezelés első kísérleti eredményei

2021. szeptember 22. – 18:16

Ígéretesnek tűnnek a lámaantitest-alapú kezelés első kísérleti eredményei
Fifi, a nanotestdonor – Fotó: University of Reading

Másolás

Vágólapra másolva

A Rosalind Franklin Intézet kutatói még tavaly nyáron kezdték el vizsgálni, hogy vajon a lámákból kinyert egyszerűbb antitestek, a nanotestek felhasználhatóak-e a koronavírus elleni védekezésben, sőt, kezelésében. Az első eredmények alapján úgy néz ki, hogy igen – írja a BBC.

Mielőtt mélyebben belemerülünk a témába, fontos leszögezni, hogy ezek még tényleg korai eredmények, sok vizsgálatra van még ahhoz szükség, hogy embereken is kipróbálják a kezelést.

A terápia lényege az, hogy fogtak egy lámát, Fifit, akinek beadták a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjét, hogy a szervezete megtanulja felismerni. Ez így is lett, a láma immunrendszere megismerte a vírust, és a nanotestek megtanultak fellépni ellene. A kutatók ezek után megvizsgálták Fifi vérét, és kiválasztották a nanotesteket, amik kifejezetten szorosan ráakaszkodnak a vírus tüskefehérjére, laborban sokszorosították azokat, majd orrspray formájában azzal kezeltek fertőzött rágcsálókat.

Ezek az állatok hat napon belül teljesen felépültek.

A brit közegészségügyi szolgálat (Public Health England) szerint ez az egyik legígéretesebb módszer a koronavírus megállítására. Az intézet igazgatója és a kutatás egyik vezetője, Dr. James Naismith szerint ez egy fantasztikus felfedezés, és rámutatott, hogy nehéz versenybe szállni az evolúcióval, mert egyelőre mindenben ügyesebb, mint mi.

„Az eredmény izgalmas, de még elég korai. Több adatra van szükségünk a kezelés biztonságosságán és hatékonyságán, mielőtt embereken is kipróbáljuk. Ennek ellenére bíztató, és az is nagy előnye, hogy olcsóbb lehet és könnyebb használni”

– mondta Dr. Sheena Cruickshank, a Manchesteri Egyetem immunológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!