194 új fertőzött, 132-re nőtt a kórházban ápoltak száma

2021. szeptember 1. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 194 (az előző napi adatokhoz képest +84)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 1 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 132 (az előző napi adatokhoz képest +13)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 13 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás )
  • Napi mintavételek száma: 9895 (az előző napi adatokhoz képest +4477)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 772 010 (az előző napi adatokhoz képest +17 444)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 509 130 (az előző napi adatokhoz képest +1759)

322 ezren már a harmadik oltást is felvették. Az iskolai oltásokat szeptember 2–3-án is folytatják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltást követően három hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

A kormány elengedte a gyeplőt az iskolakezdésre, csak az oltásban bízik. A delta variáns fenyegető árnyékában, mégis komolyabb óvintézkedések nélkül indul a tanév. Az iskolai oltásoknak mindenki örül, de a gyerekek átoltottsága így is alacsony, és a legfiatalabbaknál még nem is jöhet szóba a vakcina. Maszk és tesztelés sem lesz, pedig számos vizsgálat mutatja ezek hasznát, és a szomszédos országok élnek is velük.

Novemberre ugorhat meg a súlyos betegek száma, ha kimaradnak a harmadik oltások. Noha korábban úgy vélték, az új (delta) mutáció sajátossága miatt robbant be újra a járvány a világ számos országában, Vattay Gábor szerint ez csak részben lehet igaz: sokkal inkább tudható be szerinte a vakcinák által biztosított védettségi idő lejártának. Az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a legfrissebb izraeli adatokból arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon a járvány november környékén terhelheti le majd a leginkább a kórházakat a súlyosabb fertőzöttekkel – legalábbis akkor, ha az eddig oltottak nem adatják be a harmadik dózist.

Kitolták az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni kötelező oltásának határidejét. Két héttel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig be kell oltani az egészségügyi dolgozókat, nekik így szeptember 1. helyett szeptember 15-ig kell megkapniuk a koronavírus elleni vakcinát, derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. Azt, hogy koronavírus elleni oltás az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz, vagyis csak az dolgozhat az egészségügyben, akit beoltottak, még Orbán Viktor jelentette be július közepén a Kossuth rádióban.

Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka teljesen be van oltva. Magyarország az ECDC-adatok szerint jelenleg 65 százalékon áll a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve. A kormány május végén jelentette be, hogy Magyarország nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez”. Arról, hogy tényleg olyan jól állunk, hogy ne kérjünk az EU-s vakcinabeszerzésekből, ebben a cikkünkben olvashat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!