Novemberre ugorhat meg a súlyos betegek száma, ha kimaradnak a harmadik oltások

2021. augusztus 31. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha korábban úgy vélték, az új (delta) mutáció sajátossága miatt robbant be újra a járvány a világ számos országában, Vattay Gábor szerint ez csak részben lehet igaz: sokkal inkább tudható be szerinte a vakcinák által biztosított védettségi idő lejártának. Az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a legfrissebb izraeli adatokból arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon a járvány november környékén terhelheti le majd a leginkább a kórházakat a súlyosabb fertőzöttekkel – legalábbis akkor, ha az eddig oltottak nem adatják be a harmadik dózist.

A magyar lakosság többsége májusban-júniusban kapta meg a második oltását, és azt a Pfizerről már pl. tudni, hogy a második oltást követő 6. hónapban már kevésbé véd a fertőzés ellen, ami Vattay szerint azért van, mert az immunrendszer ilyen gyorsan felejti el a koronavírus-fertőzést. A fentieket alapul véve tehát kijön, hogy az érintettek október-november-decemberre már kevésbé lesznek védettek (a még korábban oltottak meg még ennél is előbb). Közben pedig még a társadalom egy része oltatlan, így például a 12 év alatti gyerekek is.

A tanszékvezető a Népszavának azt mondta, hogy épp a hatékonyság csökkenése miatt ugorhatott meg nyáron a kórházi esetek és halálozások száma Izraelben, ott ugyanis már márciusra beoltották a lakosság nagy részét, de harmadik oltás akkor még nem volt. Mostanra a második oltást követő ötödik hónapban ajánlják az országban a harmadik dózist.

Magyarországon legkorábban négy hónappal a második oltás után lehet beadatni a harmadik oltást, eddig összesen 304 ezer ember kapta meg ezt.

A legutóbbi Telexikonban a mutációkkal foglalkoztunk részletesen, kitértünk a delta variánsra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!