Ha a harmadik oltás nyugati, mintha eltűnne a kínai oltás az uniós Covid-igazolványról

2021. szeptember 1. – 09:58

frissítve

Ha a harmadik oltás nyugati, mintha eltűnne a kínai oltás az uniós Covid-igazolványról
A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó harmadik, emlékeztető oltását kapja egy nő 2021. augusztus 26-án – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma oltottunk embereket harmadik oltással. A képen egy olyan ember uniós Covid-igazolványa szerepel, aki két Sinopharmot kapott alapimmunizálásra. Ma beadtam neki egy Pfizert, és ezen az igazoláson úgy tűnik, mintha három Pfizert kapott volna” – írta a Telexnek egy háziorvos, amihez egy képet is csatolt:

Covid-igazolvány a harmadik oltásról két kínai oltás után – Fotó: Telex
Covid-igazolvány a harmadik oltásról két kínai oltás után – Fotó: Telex

Az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Igazolványt minden védőoltással beoltott ember kaphat.

De a magyarokat érintve itt jön a bökkenő.

A tagállamoknak kötelezően csak azokat az oltottakat kell beengedniük, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat kapták. Ezek a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Janssen-vakcinák.

Minden tagállam saját hatáskörben dönt arról, hogy szabadon beengedi-e azokat az uniós oltottakat is, akik az orosz Szputnyikot vagy a kínai Sinopharmot kapták, tehát azokat a vakcinákat, amiket a gyógyszerügynökség még nem hagyott jóvá. Tőlük általában koronavírustesztet kérnek. Emellett Szijjártó Péter külügyminiszter néhány országgal saját hatáskörben is megegyezett arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait.

Az uniós igazolvány sajátossága, hogy minden adag oltásról külön dokumentumot lehet letölteni. Tehát ha valaki kettő adag oltást kapott, az első (1/2) és második oltásáról (2/2) is fel tudja mutatni az igazolványt. Aki pedig harmadikat is kapott, annak a harmadik adagról (3/3) is lesz külön papírja, ahogy az feljebb is látható.

Magyarországon augusztus elsejétől lehet kérni a harmadik oltást koronavírus ellen. Az emlékeztető oltást főképp a kockázati csoportba tartozó, veszélyeztetett embereknek ajánlják. Harmadik oltásként itthon az elejétől kezdve a Pfizer az aduász, a Telexnek megszólaló háziorvos szerint is mindenki csak ilyet kér tőle. Mint mondta, hozzá főképp azok jelentkeznek harmadik oltásért, akik

  • kínai Sinopharm-oltást kaptak, és nem reagált rá a szervezetük, vagy a hírekből olvassák, hogy a kínai után alacsony lehet az ellenanyagszint;
  • szabadon akarnak utazni, amit a keleti vakcinákkal korlátozottabban tehetnek meg.

A Telexnek küldött Covid-igazolvány tulajdonosa is két kínaira harmadikként Pfizert kapott, a háziorvos pedig azt mondta erről, a harmadik oltásról szóló igazolványból úgy tűnik, mintha az illető három Pfizert kapott volna. Ez pedig valóban felvet néhány kérdést.

Magyar sajátosság

Uniós adatok szerint Magyarországon körülbelül 900 ezren kaptak orosz Szputnyikot, és nagyjából 1 millió negyvenezren kínai Sinopharm-vakcinát. Magyarországon kívül uniós tagállamban nem oltottak keleti vakcinával, kivéve egy rövid ideig Szlovákiában az orosz Szputnyikkal. Így tehát

sajátos magyar probléma, hogy szabadon utazhat-e az, aki két keleti vakcinára harmadikként kapott egy nyugatit. Más uniós országban ez a kérdés fel sem merül.

Az uniós Covid-igazolványból úgy tűnik, technikailag nem lenne akadálya annak, ahogy valaki felmutassa a harmadik oltásáról az igazolást, és menjen szabadon az unióban, amerre lát, mert

a harmadik oltás igazolványa (de már a második sem) nem tartalmazza az előző oltások adatait.

Így ha arra ránéznek, akkor azt látják, hogy az illető megkapta a Pfizerét. Ezt az Európai Bizottság is megerősítette a Telexnek. Hozzátették azt is, hogy amikor valahol leolvassák az igazolvány QR-kódját, akkor azzal csak azt ellenőrzik, hogy az hiteles-e, és hogy azt valóban az adott tagállam hatósága állította-e ki.

Augusztusban Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja azt mondta, uniós vakcinaigazolványt csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, aminek megvan az uniós engedélye, ezek pedig a nyugati vakcinák. Ha valaki csak harmadikként kapott ilyen oltást, az a képviselő szerint bár megjelenik az uniós dokumentumban, de az utazás szempontjából semmit sem jelent. Így tehát az érintett embereknek továbbra is teszteltetniük kellene magukat az utazás előtt, hogy ne kerüljenek karanténba, és szabadon mozoghassak a célországban.

A jelenlegi protokoll szerint ugyanakkor a kínai vakcinával oltottaknak felcsillanhat a remény, ők ugyanis kaphatnak egydózisú Janssent is harmadiknak, de a szputnyikosok nem.

Egy nő megkapja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként 2021. augusztus 25-én – Fotó: Komka Péter / MTI
Egy nő megkapja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként 2021. augusztus 25-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Az Európai Bizottság erről a Telexnek azt írta,

„a szóban forgó esetre (első két oltás pl. Sinopharm/Szputnyik, harmadik oltás uniós szinten engedélyezett oltóanyaggal) konkrétan nem térnek ki a jelenlegi uniós jogszabályok. A tagállamok tehát saját hatáskörben dönthetik el, hogy egy ilyen oltássorozatot elfogadnak-e”. Így tehát utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország beutazási feltételeiről.

A harmadik oltás utáni Covid-igazolványról kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak. Arról kérdeztük őket például, tervezik-e, hogy amikor valaki harmadik oltást kap, aminek fajtája eltér az első kettőtől, akkor a harmadik dózisról szóló oltási papír megjelenítse az első kettőt is, valamint arról is, jár-e valamilyen utazási könnyítéssel az, ha valaki keleti oltásra harmadikként egy nyugatit kap. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Negyedik oltás?

Tegyük fel ugyanakkor, hogy valaki egy harmadik nyugati dózissal és az arról szóló igazolványával könnyedén átsurran a határellenőrzéseken. Utazás szempontjából ezt jónak érezheti, mert végre egyszerűbben mozoghat a tagországok között, de virológiai szempontból már más a helyzet. A Telexnek megszólaló háziorvos erről ugyanis azt mondta, „egy olyan embernél, aki nem reagált az alap oltásra, újra alapimmunizálást kéne csinálni, és például két adag Pfizert kéne kapnia”. Negyedik oltásról egyelőre azonban szó sincs itthon.

A negyedik oltásról Rusvai Miklós virológus korábban azt mondta a Telexnek, több olyan oltottal is beszélt, aki két kínai oltásra kapott egy Pfizert, majd utána nagyon erőteljes immunválasz alakult ki nála, így „úgy tűnik, hogy az első két oltásra is emlékszik a szervezet, annak ellenére is, ha nincs mérhető ellenanyagválasz. Én a negyedik oltást most nem javasolnám, ha valakinek megtörtént a szabályszerű alapimmunizálása, és nem alakult ki utána mérhető immunválasz, ő valószínűleg az egy oltás hatására is védett lesz a következő fél évben.”

Falus András szerint is elképzelhető, hogy bizonyos esetekben már egy adag Pfizer–BioNTech-vakcina is képes kellőképpen megdobni az első két oltás után elmaradt immunválaszt, de szerinte olyan is előfordulhat, akinek valóban szüksége lehet második mRNS-vakcinára is. „De ezt se hasraütésszerűen kéne beadni mindenkinek, hanem meg kéne mérni, méghozzá állami költségen, és akinek nincs elég semlegesítő antitestje, annak mRNS-vakcinát adni. Lehetséges utána két héttel megint mérni, és ha csak enyhe, jellegzetes első oltás utáni immunválasz van, akkor beadni a másodikat is. Ha véletlenül óriási immunválasz lenne a két Sinopharm utáni egy Pfizernél, akkor pedig nem kell. De csak azért vakcinálni, mert bőségesen van vakcina, nincs értelme.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!