Hatszor annyi ember van koronavírussal amerikai kórházakban, mint júliusban

2021. augusztus 27. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc hónapja először lépte át a koronavírussal kórházban kezeltek száma a százezer főt az Egyesült Államokban – írta a CNN. Ez kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt, és hatszorosa a másfél hónappal ezelőtti értéknek. A járvány újabb hullámát a vírus delta variánsa okozza.

Július közepén csupán 16 ezer körül volt a kórházban kezeltek száma a 330 milliós országban.

Naponta 152 ezer fertőzést regisztrálnak az Egyesült Államokban, ez tizenháromszorosa a múlt heti mutatónak – derült ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból.

Kórházba szállítanak egy fertőzött beteget Texasban – Fotó: John Moore / GETTY IMAGES / AFP
Kórházba szállítanak egy fertőzött beteget Texasban – Fotó: John Moore / GETTY IMAGES / AFP

Oltatlanok a kórházban

A kórházi kezelésre szorulók nagy többsége nem kapott oltást. Mivel a vakcina elérhető lenne, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal oltásügyi bizottságának tagja kifejezetten tragikusnak nevezte a helyzetet. Paul Offit szerint az oltással mindez elkerülhető lett volna. Aggasztó, hogy a tavaly augusztusinál többen vannak kórházban, mivel akkor oltások híján védtelenebb volt a lakosság. Az a tény, hogy a 330 milliós ország felnőtt lakosságának több mint fele be van oltva, nem elég a járvány lassítására – Offit szerint jelzi, mennyire hatékonyan terjed a delta variáns, még ha az oltottakat nem is sodorja életveszélybe, ahogyan azokat, akik nem fogadták el a vakcinát.

Oltás nélkül közel harmincszoros az esélye annak, hogy valaki kórházba kerül a fertőzéssel – mutatta ki egy tanulmány, amely az ország legnépesebb megyéjét, Los Angeles megyét vizsgálta.

Az oltással teljes védettséget élvezők 3,2 százaléka került kórházba, és csupán fél százalék szorult intenzív kezelésre.