1 ember meghalt, 64 új fertőzöttet találtak csütörtökön

2021. július 30. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 64 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Napi elhunytak száma: 1 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 78 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (az előző napi adatokhoz képest -2)
  • Új mintavételek száma: 4580 (az előző napi adatokhoz képest -2584)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 617 260 (az előző napi adatokhoz képest +6000)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 428 980 (az előző napi adatokhoz képest +10 782)

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, és már életbe is lépett az a a kormányrendelet, amely szerint kötelező a koronavírus elleni oltás az egészségügyben dolgozóknak. Az első oltást szeptember 1-jéig kell felvenniük az érintetteknek, kivéve azoknak, akiknek erre szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi indokuk van.

Szintén csütörtökön történt, hogy megnyitotta a kormányzat az EESZT oltási felületének időpontfoglalóját azok számára, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltásukat. Ők itt foglalhatnak időpontot a harmadik oltás felvételére. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlják a harmadik oltás felvételét.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn írta meg az egészségügyi szolgáltatóknak, melyik vakcinatípusra milyen másikat javasol harmadikként adni. A levelet Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyezte, de Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter is jóváhagyta, és mint cikkünkben írtuk, tartalma nem aratott osztatlan sikert a szakértők körében.

A hivatalosan heterológ oltási sornak nevezett, a mindennapokban vakcinamixnek vagy vakcinakoktélnak is hívott oltáskeverés az utóbbi hónapokban egyre több figyelmet kapott, és április elején már mi is részletesebben írtunk a hátteréről. Mivel azonban pár nap múlva már tényleg elkezdik beadni a harmadik oltást, egy újabb cikkben átnéztük, mit tudunk róla, megéri-e, milyen buktatói lehetnek, és mikre érdemes figyelni.

Az Ipsos pénteken közölte egy új felmérés eredményét a magyarok negyedik hullámhoz való viszonyáról: ebből az derült ki, hogy a lakosság nem fél a negyedik hullámtól, sőt enyhítenének a mostani korlátozásokon is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!