A fővárosi vizsgálat szerint a kínai vakcinával oltott 60 év felettiek negyedénél nem alakult ki antitest

2021. július 21. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sinopharm vakcinával beoltottak 24,18%-ánál nem alakult ki megfelelő mennyiségű antitest – derült ki a Fővárosi Önkormányzat szűréséből.

A tervek szerint összesen 20 ezer tesztet végeznek el a kerületi önkormányzatokkal együttműködésben, a 60 év feletti budapesti lakosok vehetik igénybe az ingyenes vizsgálatot. Eddig összesen 3805 vizsgálatnak van eredménye, a tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala
Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

A vizsgálat a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában ugyan nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál – áll a főváros közleményében.

Különösen a 80 év felettieknél alakult ki alacsonyabb védettség a vizsgálat szerint: a 80 év felettiek több mint harmadának (38,1 százalék) nincs antitestje, de a 60–64 év közöttiek ötödénél (20,57 százalék) is ez a helyzet.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala
Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

„A mellébeszélés és a vádaskodás helyett itt az ideje, hogy a kormány valóban cselekedjen” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a közelgő negyedik hullám és az érintett emberek kétségbeesett segélykérése is azt indokolná, hogy a kormány biztosítson ingyenes antitestszűrést mindenkinek, elsőként a kínai vakcinával beoltott időseknek.

Akinél nem alakult ki ellenanyag, azoknak azonnal biztosítsanak harmadik oltást bizonyítottan hatékony vakcinával – folytatja Karácsony. „Kérjenek bocsánatot azért, hogy a politikai propaganda szempontjait, a kínai érdekek kiszolgálását fontosabbnak tekintették az idősek védelménél” és „számoljanak el a kínai vakcinabizniszre költött közpénz milliárdokkal, vonják felelősségre nyerészkedő közvetítő céget, az ellopott pénzt pedig tegyék vissza az állami kasszába.”

Karácsony Gergely főpolgármester június végén jelentette be, hogy a főváros ingyenes ellenanyag-vizsgálati programot fog indítani, tekintettel arra, hogy a kínai Sinopharm-vakcina megfelelő hatékonysága kapcsán kétségek merültek föl. A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton volt elérhető július 5. és július 9. között, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek. A fideszes vezetésű kerületek nagy része nem kért a főváros ingyenes antitestvizsgálataiból.

Már az első eredmények azt mutatták, hogy a tesztelésben részt vevő Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek esetében 23,90%-os mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

Egy kedden megjelent tudományos kutatás is hasonló eredményre jutott.

A 60 éven felüliek negyedénél nem alakult ki elégséges antitest, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy nem védettek a betegség ellen.

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont biokémikusa 450, kínai vakcinával oltott alanynál mérték a neutralizáló – tehát nem az összes, csak a vírust semlegesíteni képes – antitestek szintjét legalább 14 nappal a második adag megkapása után.

A tanulmány szerzői szerint az eredményeik azt mutatják, hogy sürgősen lépéseket kellene tenni a kínai vakcinát kapott, de védtelen oltottak érdekében, mert ők ki lehetnek téve a járvány veszélyeinek.

Korábbi cikkünkben részletesen körbejártuk, hogy mit jelent az antitestek mérése, milyen következtetések vonhatók le az eredményekből, illetve miért bizonytalan, hogy az antitestek mértéke mennyiben feleltethető meg a Covid-19 elleni védettségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!