64 új beteget találtak, 2 fertőzött halt meg csütörtökön

2021. július 16. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 64 (az előző napi adatokhoz képest +15)
  • Előző napon elhunytak száma: 2 (az előző napi adatokhoz képest +2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 86 (az előző napi adatokhoz képest +3)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 10 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Napi mintavételek száma: 8767 (az előző napi adatokhoz képest +1311)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 559 178 (az előző napi adatokhoz képest +6319)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 268 814 (az előző napi adatokhoz képest +18 355)

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádióban jelentette be, hogy Magyarországon augusztustól lehet igényelni harmadik oltás. Ezt minden igénylő megkaphatja, alapesetben úgy, hogy a második oltás után legalább négy hónap teljen el. Ettől azonban a háziorvos vagy az oltóponton lévő szakember eltérhet. Mindenki ott kaphatja meg a harmadik oltást, ahol az első kettőt. Oltási rend nem lesz, tehát korosztályi vagy egyéb preferenciák nem alakítják a sorrendet, pusztán időpontot kell majd hozzá kérni, és az orvos dönt arról, hogy ez a harmadik vakcina milyen típusú oltóanyag legyen. A szakembereknek kell eldönteniük, hogy más típusút javasolnak harmadik oltásnak, mint amit az adott személy kapott a két korábbi alkalommal, vagy ugyanazt a vakcinát ajánlják fel.

Kásler Miklós már a napokban elhintette, hogy várhatóan lesz harmadik oltást. A Spirit FM Exkluzív című műsorában arról is beszélt, hogy jelek már vannak a fertőzés terjedését illetően, és ez nem más, mint a reprodukciós szám, ami azt mutatja meg, hogy egy fertőzött ember hány másiknak tudja átadni a betegséget. „A reprodukciós tényező közelít az egyhez, illetve esetleg az egyet át is lépi.”

Ez azért érdekes, mert a Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint az elmúlt két hétben egyetlen fővel sem emelkedett a delta variánssal fertőzöttek száma Magyarországon, továbbra is 9 esetben igazoltak delta vírusmutánst Magyarországon – ezt közölték a Telex megkeresésére.

A delta a vírus eddigi legfertőzőképesebb változata, rohamléptekben kezdett el az alfa (brit) variánst kiszorítva dominánssá válni Európában. A vírus indiai variánsát már 2020 októberében azonosították, azóta a világ legtöbb országában megjelent. Nagy-Britanniában az új fertőződések szinte mindegyikéért ez a vírusvariáns felelős, Portugália fővárosát, Lisszabont és környékét hétvégi vesztegzár alá helyezték az új fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. Moszkvában az elmúlt héten rekordokat döntött az új napi fertőzöttek száma, míg Izraelben a be nem oltott gyerekek miatt vált újra intenzívebbé a járvány a delta variáns terjedésével.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!