Napi járványadatok: 17 új fertőzöttet találtak, 3-an haltak meg

2021. július 13. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 17 (az előző napi adatokhoz képest -85)
  • Előző napon elhunytak száma: 3 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 86 (az előző napi adatokhoz képest +13)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 12 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Napi mintavételek száma: 3996 (az előző napi adatokhoz képest -14 478)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 543 891 (az előző napi adatokhoz képest +5334)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 202 925 (az előző napi adatokhoz képest +27 422)

A hétvégén (pénteken, szombaton és vasárnap együttesen) 102 új fertőzöttet találtak és hárman haltak meg koronavírussal összefüggésben. Noha az új fertőzöttek száma soknak tűnhet, a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépre került betegek mennyisége nem emelkedett jelentősen a kórházakban az eddigiekhez képest, bár hétfőről keddre nem csökkent, hanem 13-mal nőtt ez az adat. Emellett érdemes arra készülni, hogy Magyarországon is lesz negyedik hullám, aminek legvalószínűbb okozója a delta variáns, és az, hogy a járvány berobbanásához elég magas az oltatlanok száma. Jakab Ferenc virológus szerint már ősz előtt elérheti Magyarországot a negyedik hullám, de „kis szerencsével az augusztust még megússzuk”.

Jakab szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő hullámot, ami biztosan erősebb lesz az elsőnél – de gyengébb a harmadiknál: „Nem hiszem, hogy nagyon erős vírushullám elé nézünk, de biztos, hogy meg fogjuk érezni” – fogalmazott.

A 444.hu kikérte a Miniszterelnökségtől a megyei oltottsági adatokat, amik azt mutatják, hogy Budapesten 60 százalékos az átoltottság, Borsodban és Szolnok megyében azonban nem éri el az 50 százalékot sem. Az ország jobb helyzetben levő, nyugati felén magasabbak a számok, Vasban, Fejérben és Pest megyében is 58 százalék körül van, míg keleten Heves és Csongrád-Csanád lóg ki felfelé 54-55 százalékkal.

A közösségi védelemhez szükséges oltottsági szint még odébb van, ennek eléréséhez szükség lenne a gyerekek oltására is, különösen úgy, hogy a delta variáns a magas átoltottságú országokban – az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Izraelben – is nagy elánnal terjed, és mindenhol a kevésbé átoltott csoportok fertőződnek meg nagyobb arányban. A gyerekek amellett, hogy maguk is elkaphatják, meg is fertőzhetik az oltatlanokat. Ez így történt Izraelben is, ahová oltatlan gyerekek hurcolták be a deltát, tőlük indultak ki az új fertőzési láncok, és az új fertőzöttek fele továbbra is iskolás.

Közben a koronavírus delta variánsának terjedése miatt Franciaországban újra korlátozásokat vezetnek be, hogy megfékezzék a vírus további terjedését.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!