Macron beszéde után összeomlott a francia egészségügyi portál, annyian próbáltak oltásra regisztrálni

2021. július 12. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt Franciaországban újra korlátozásokat vezetnek be, hogy megfékezzék a vírus további terjedését, addig Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy július 19-től a járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást feloldják – írja a France 24.

A delta variáns leginkább figyelemreméltó tulajdonsága, hogy ez a jelenleg ismert legfertőzőképesebb vírusváltozat, még az eddigi rekorder – és a hazai harmadik hullámért is felelős – alfánál is körülbelül 60 százalékkal gyorsabban terjed. Az még kérdés, hogy súlyosabb betegséget okoz-e, de az első adatok alapján lehet, hogy képes megkerülni a természetes immunitást, azaz a fertőzésen átesettek védettségét.

Franciaországban az elmúlt hetekben lassult az oltások üteme: május végén még naponta több mint 400 ezer oltást adtak be, ezt mostanra napi 165 ezer oltásra csökkent. Franciaországban a felnőtt lakosság 53,1 százaléka kapta már meg az oltások egyikének első adagját, míg 40,6 százalékuk mindkét dózist. Hétfőn 1260 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek be.

Emmanuel Macron televíziós beszéde 2021. július 12-én – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Emmanuel Macron televíziós beszéde 2021. július 12-én – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Emmanuel Macron francia elnök hétfő este televíziós beszédet mondott, amelyben újabb járványügyi intézkedések bevezetését jelentette be. „Ha ma nem cselekszünk, a megbetegedések száma tovább fog nőni” – mondta Macron, aki mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, ha eddig még nem tette meg.

  • Macron felvázolta, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a védőoltást, és felszólította őket, hogy szeptember 15-ig oltassák be magukat, mert utána esetleges szankciókra vagy pénzbírságra számíthatnak. „Az oltás egyéni felelősség kérdése (...), de a szabadságunk kérdése is” – mondta az elnök.
  • Olivier Véran egészségügyi miniszter közölte, hogy a nem beoltott egészségügyi dolgozók szeptember 15. után nem kapnak fizetést és nem dolgozhatnak tovább.
  • A miniszter azt is bejelentette, hogy az általános és középiskolások számára oltási kampányt indítanak, amikor szeptemberben újra elkezdődik az iskola.
  • Macron azzal is ösztönözni akarja az oltások felvételét, hogy az ősztől megszüntetik az ingyenes PCR-teszteket, kivéve, ha azt az orvos írja elő. Az elnök azt reméli, hogy a fizetős PCR-tesztekkel elérhetik, hogy az emberek a koronavírustesztek ismételgetése helyett inkább beoltatják magukat.
  • A QR-kóddal ellátott Covid-igazolvány augusztus 1-jétől Franciaországban mindenhol kötelező lesz, beleértve a bárokat, éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat.
  • Franciaország egyes tengeren túli megyéiben, Martinique és Réunion szigetén egyéb intézkedések bevezetése mellett visszaállítják a kijárási tilalmat is.

Nem sokkal Macron beszéde után a doctolib.fr online egészségügyi portál összeomlott, mert túl sokan próbáltak időpontot foglalni az oltásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!