Egy héttel az EU-s digitális oltási igazolvány bevezetése után sem működik jól a magyar Covid-applikáció

Egy héttel az EU-s digitális oltási igazolvány bevezetése után sem működik jól a magyar Covid-applikáció
Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július elsejétől hivatalosan is hatályba lépett Magyarországon az egységes európai digitális Covid-igazolvány, aminek birtokában szabadon, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül lehet utazni az Európai Unión belül. Az igazolvány az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) Lakossági Portáljáról tölthető le.

Ez a dokumentum a személyes adatok mellett tartalmazza a vakcina típusát és az oltás(ok) időpontját, vagy a koronavírusteszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat. És van rajta egy leolvasható QR-kód is, ami lényegében az egész dokumentumot hitelesíti.

És a gondok itt kezdődnek, ugyanis Magyarországon egy héttel a bevezetése után még mindig komoly problémák vannak az igazolvány hitelesítésével és használhatóságával. A magyar és külföldi koronavírus-alkalmazások ugyanis nem minden esetben tudják leolvasni a dokumentumon található QR-kódot, ami egy utazás során kellemetlenségeket okozhat.

Magyarországon május közepe óta lehet letölteni a telefonokra a magyar védettséget igazoló alkalmazást, ami az App Store-ban EESZT Lakossági, a Google Play áruházban pedig EESZT alkalmazás néven található meg. Ez az app kezdetben csak a beoltott nevét, tajszámát és az első oltás idejét tartalmazta.

Június elején a kormány azt közölte, hogy tovább fogják fejleszteni az applikációt, amely így már a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját tartalmazni fogja, ezáltal megfelel az uniós szabályozásoknak, alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására. Ezt az újítást előbb június közepére, majd június 30-ra ígérte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Június 30-án délután meg is jelentek ezek a frissítések, azonban a magyar applikáció – szemben más uniós alkalmazásokkal – nem tudja megjeleníteni azt, ha valaki már átesett a betegségen, vagy van egy negatív koronavírustesztje (a betegségen való átesettséget Magyarországon a műanyag védettségi igazolvány tanúsítja). Ellenben már kiírja a vakcina típusát, valamint az első és második oltás időpontját. Emellett létezik egy EESZT Covid Control nevű alkalmazás is, ami arra szolgál(na), hogy az uniós Covid-igazolványon található QR-kódot leolvassa.

Csakhogy ez egyelőre hol működik, hol nem.

EESZT Covid Control app – Fotó: Telex
EESZT Covid Control app – Fotó: Telex

Kedd este sikerült leolvasnom a saját, és mások igazolványán lévő QR-kódot, szerda délelőtt azonban ismét ugyanaz a hibaüzenet fogadott, mint a korábbi napokon: „A QR kód beolvasása nem sikerült, vagy nem megfelelő a QR kód.” A visszatérő hiba miatt kerestük az EESZT Lakossági Portálját kezelő Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy megtudjuk, várhatóan mikor jelenik meg az EU-kompatibilis magyar alkalmazás, ami gond nélkül fogja tudni leolvasni a QR-kódot, és megjeleníteni az összes, unión belüli szabad utazáshoz szükséges információt. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

A 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalnál is érdeklődtünk az alkalmazás állapotáról és fejlesztéséről. Innen azt a választ kaptuk, hogy

„a frissítések még nem mentek végbe”, az EESZT-alkalmazásban továbbra is csak magyar védettségi igazolvány jelenik meg, az EU-s nem.

„Az ügyfelek türelmét kérjük, akik most töltenék le az alkalmazást, jelenleg még ők sem tudják elérni. A napokban elindul a szolgáltatás, melynek segítségével digitálisan és nyomtatható formában is lekérhető az Unióban utazók számára használható igazolvány” – írták.

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az uniós igazolványról, valamint a cikkben található térképeken és ábrákon azt is megnézheti, hogy a különböző vakcinatípusokkal jelen állás szerint milyen feltételekkel utazhat be az egyes országokba. Július elsejétől az EU-tagországok csak az Európai Gyógyszerügynökség által eddig jóváhagyott négy vakcinát (AstraZeneca, Janssen, Moderna és Pfizer/BioNtech) kötelesek elfogadni, a kínai Sinopharm- és az orosz Szputnyik V vakcinákat azonban nem. Egyes uniós országok viszont különmegállapodások révén engedélyezik a keleti vakcinával oltottak szabad beutazását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!