Nyolc beteg meghalt, 66 új fertőzöttet regisztráltak

2021. június 25. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 66 (az előző napihoz képest -3)
  • Napi halálos áldozatok száma: 8 (az előző napihoz képest +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 182 (az előző napihoz képest -33)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 22 (az előző napihoz képest -8)
  • Új mintavételek száma: 11 167 (az előző napihoz képest + 1435)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 454 866 (az előző napihoz képest + 9322)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 728 655 (az előző napihoz képest + 70 879)

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó elején elmondta, hogy a kormány úgy döntött: 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben. Később kiegészítette azzal, hogy számításaik szerint ezt három-öt napon belül fogjuk elérni. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad. Csütörtökön az első dózissal oltottak száma 5 445 544 volt, Gulyás úgy vélte, az 5,5 millió beoltott három-öt napon belül lehet meg. A pénteken közölt adatok szerint még több mint 45 ezer beoltott hiányzik még a korlátozások eltörléséig.

Világelsők nem vagyunk, de a koronavírus-járvány idején mérhető többlethalálozást nézve Magyarország az európai országok között a legrosszabb harmadban található – derült ki egy számításból. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Gulyás elmondta, szerinte a kelet-közép-európai országok állnak rossz helyeken ezen a listán, közöttük Magyarország nem áll olyan rosszul. Az, hogy ezek az országok rosszabbul állnak, mint a nyugatiak, a térség országainak általános egészségügyi állapotával magyarázható.

Amikor visszakérdeztünk, hogy esetleg más faktor, például a magyar egészségügy felkészültsége, mennyire játszott szerepet a magas halálozásban, Gulyás elmondta, ezt meg kell vizsgálni, mert „mi is látjuk azt, hogy a kisebb kórházakban, illetve a nagyobb kórházakban az elhalálozások aránya egészen más volt. Minél nagyobb volt egy kórház, annál nagyobb a túlélési esély. És olyan szignifikánsan nagyok a különbségek, hogy ezt nem lehet csak a szerencsére vagy akár a környező egészségi állapotra fogni.”

A pénteken közölt adatok szerint már 29 980 ember vesztette életét Magyarországon koronavírus-fertőzés következtében.

A fővárosi önkormányzat összesen 19 ezer teszttel méri fel a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjét. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor. A fővárosi tesztelés első állomása Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5. és július 9. között (ide a jövő hét második felétől lehet majd regisztrálni), a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek.

Egy amerikai kutató előtúrt a Google Cloudból 13 olyan SARS-CoV-2 génszekvenciát, amit az elmúlt egy évben valamiért törtöltek a National Institutes of Health (NIH) adatbázisából – írja a New York Times cikke alapján a Live Science. A minták mind Vuhanból származnak, és segíthetnek abban, hogy megértsük, a vírus mikor és hogyan fertőzhette meg az első emberi beteget. Arra nem jók, hogy megerősítsék bármelyik elméletet arról, hogy honnan ered a vírus. Nem derül ki belőlük, hogy egy kínai laborból szabadult volna el, ahogy az sem derül ki teljes biztossággal, hogy milyen állatról kerülhetett át az emberre. Az azonban elmondható róluk, hogy még a járvány kitörése előtt vették a mintákat, és arra utalnak, hogy a vírus nem egy halpiacon kezdett el terjedni.

Éves emlékeztető oltásra lehet majd szükségük a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak a WHO szerint. A következtetés egy jelentésben szerepel, amelyet csütörtökön vitat meg a GAVI Vakcinaszövetség, amely a WHO-val közösen irányítja a védőoltások méltányos elosztását célzó Covax programot. Ez a feltételezés még változhat, és két további, kevésbé valószínű forgatókönyvet is kidolgoztak. A Moderna és a Pfizer vakcinagyártók, illetve ez utóbbi német partnere, a BioNTech azon a véleményen vannak, hogy a világnak rövidesen szüksége lesz emlékeztető oltásokra, hogy fenn tudják tartani a védettség magas szintjét, de ennek bizonyítékai továbbra sem világosak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!