91 új fertőzöttet találtak, 8-an haltak meg kedden

2021. június 23. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 91 (az előző napihoz képest +37)
  • Napi halálos áldozatok száma: 8 (az előző napihoz képest +4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 241 (az előző napihoz képest -40)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 32 (az előző napihoz képest nincs változás)
  • Új mintavételek száma: 10 710 (az előző napihoz képest +6392)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 431 713 (az előző napihoz képest +10 483)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 619 877 (az előző napihoz képest+64 848)

A járványügyi adatok mellett a szennyvízadatok is biztatóak: a 24. heti mérések alapján minden vizsgált településen alacsony a szennyvízben a koronavírus koncentrációja.

Ahogy arra Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, Magyarországon vakcinabőség van, ez lehet az oka annak, hogy a kormány úgy döntött: a Magyarországgal határos régiókból külföldi állampolgárok is jöhetnek oltásra, de nem válogathatnak a vakcinák között.

A szándékot már június 16-án felvetette Szijjártó Péter Pozsonyban egy sajtótájékoztatón, de most az is kiderült, hogy az oltásra az ott élő 18 év feletti magyar és nem magyar állampolgárok is jogosultak, akik kijelölt határátkelőhelyeken léphetnek majd be az országba, és kijelölt oltópontokon vehetik majd fel az oltást júliustól, illetve védettségi igazolványt is igényelhetnek.

A védettségi igazolvány szerdától Kazahsztánba is jó. A korábbi megállapodások alapján Kazahsztán mellett Marokkó, Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

A kormány ma több helyen megnyitotta a magyar határokat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján szerdától korlátozás nélkül be lehet utazni Magyarországra Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából. Azt, hogy a maszkhasználat meddig marad Magyarországon, még nem tudni, de Novák Katalin a keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, érdemes lehet megfontolni ennek feloldását, talán már július elsejétől. Schanda Tamás, az ITM államtitkára pedig azt jelentette be, hogy kérik a kormánytól az augusztus 31-ig záróvizsgázó felsőoktatási hallgatók nyelvvizsgamentességét.

Friss hír, hogy Észak-Korea közölte az Egészségügyi Világszervezettel: 30 ezer ember tesztelése után sem talált egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem, szakértők ugyanakkor kételkednek a kommunista ország állításában. Mint arról korábban írtunk, Észak-Korea annyira tart a járványtól, hogy sportolói nem vesznek részt a tokiói olimpián sem.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!