Vakcinaturizmus: a Magyarországgal határos régiókból külföldi állampolgárok is jöhetnek oltásra, de nem válogathatnak a vakcinák között

2021. június 22. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon – függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok -, írja kedd este a hivatalos koronavírus-oldal. A dolgot már június 16-án felvetette Szijjártó Péter Pozsonyban egy sajtótájékoztatón, de most kiderült néhány konkrétum és részlet:

  • az oltásra az ott élő 18 év feletti magyar és nem állampolgárok is jogosultak, akik kijelölt határátkelőhelyeken léphetnek majd be az országba és kijelölt oltópontokon vehetik majd fel az oltást júliustól,
  • regisztrációjuk az oltóponton fog történni,
  • a vakcinák között nem válogathatnak, csak a felajánlott vakcinákra lesznek jogosultak,

A tájékoztatóban felsorolták a szomszédos országok meghatározott – a magyar határral szomszédos – közigazgatási egységeit, ahol érvényes a lehetőség:

  • Románia számára Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye lakosainak,
  • Ukrajna számára Kárpátalja lakosainak,
  • Szerbiában a nyugat-bácskai, az észak bácskai, és az észak-bánsági körzetnek,
  • Horvátországban Muraköz, Kapronca-Körös megye, Verőce-Drávamente megye és Észak-Baranya megye lakosainak,
  • Szlovéniában a Mura menti régiónak,
  • Ausztriában Őrvidéknek (Burgenlandnak),
  • Szlovákiába a pozsonyi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, kassai kerületeknek szól a felajánlás.

A részleteket szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben itt érhető el, a lehetőség július elsejétől érhető el.

Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a tajszám nélküli külhoni magyar állampolgárok és magyar igazolvánnyal rendelkezők folyamatosan tudnak regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és az érvényes regisztrációjuk után automatikusan tudnak oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu portálon.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom