Észak-Korea még mindig nem talált egy koronavírus-fertőzöttet se

2021. június 22. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea közölte az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy 30 ezer ember tesztelése után sem talált egyetlen koronavírussal fertőzöttet – adta hírül kedden a WHO alapján az MTI.

A világszervezet jelentése szerint Észak-Korea június 4-e és 10-e között 733 alanyt tesztelt, közülük 149 influenzaszerű tüneteket vagy súlyos légzőszervi fertőzést mutatott.

Szakértők kételkednek a kommunista ország állításában, miszerint egyetlen koronavírusos fertőzött sincs Észak-Koreában, mivel az ország egészségügyi rendszere meglehetősen szegényes, ráadásul a világjárványt nagy valószínűséggel elindító Kínával – fő szövetségesével és gazdasági támogatójával – határos, a határ pedig nincs lezárva, van határ menti forgalom.

Járványellenes intézkedései sorában a kommunista diktatúra szigorúan korlátozta határain a közlekedést, az áruforgalmat, turistákat nem enged be a területére és külföldi diplomatákat tessékelt haza.

A bezárkózás tovább terheli a súlyos gondokkal küszködő gazdaság működését, és már komoly élelmiszerhiány fenyeget. Kim Dzsongun észak-koreai vezető mindazonáltal a múlt héten közölte, hogy egyhamar nem nyitja meg országa határait.

Mint arról korábban beszámoltunk, Észak-Korea annyira tart a járványtól, hogy sportolói nem vesznek részt a tokiói olimpián sem.