Észak-Korea fél a járványtól, nem megy a tokiói olimpiára

2021. április 06. – 06:15

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Koreának eddig – saját állítása szerint – sikerült elkerülnie, hogy komolyabb járványgóc vagy -hullám alakuljon ki az országban a koronavírus miatt, és hogy ez így is maradjon, az ország lemondott arról, hogy részt vegyen a 2021 nyarára tolt tokiói olimpián. Erről az állami sportoldal számolt be, amely szerint a döntést még március 25-én, a helyi olimpiai bizottság gyűlésén hozták meg.

Az észak-koreai visszalépés Dél-Korea számára is fontos, hiszen a két ország egyáltalán nem felhőtlen kapcsolata a 2018-as, dél-koreai téli olimpia idejére megenyhült, olyannyira, hogy közös csapatot indítottak az olimpiai játékokon, erre viszont most nem lesz lehetőség. Pedig akkor az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong is az olimpiai küldöttség tagja volt, és ez nagyban hozzájárult a később Dél-Koreával és egy Egyesült Államokkal való diplomáciai kapcsolattartáshoz.

Észak-Korea járványkezelése leginkább a szokásosnál is szigorúbb bezárkózásból állt, és ez nem szeretnék megtörni a nyári tokiói kirándulással. Ugyan kevesen hiszik el az országon kívül, hogy Észak-Koreában egyetlen koronavírusos esetet sem regisztráltak, de nincs arra utaló jel, hogy a járvány komolyan jelen lenne az országban.

Ettől viszont még komoly hatása van a bezárkózásnak: az országból menekülő külföldi diplomaták beszámolója szerint súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány tapasztalható Észak-Koreában.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass